Download Question Paper for Bank of Baroda Clerk Exam



If you are looking for Sample Question Paper for Bank of Baroda Clerical Examination, than this post will definitely help you.




This post features Two Sample Examination Paper for upcoming Bank of Baroda Clerical Examination.


The BOB Clerical Question Paper 1 consists of following Main Sections:



  • Mathematics (Quantitative Aptitude) Section – 40 Questions

  • English Section – 40 Questions

  • Reasoning Section – 40 Questions


Bank of Baroda Clerical Exam Sample Question Paper 1




Also The BOB Clerical Question Paper 2 consists of following Main Sections:



  • Mathematics (Quantitative Aptitude) Section – 40 Questions

  • English Section – 50 Questions

  • Reasoning Section – 40 Questions


Bank of Baroda Clerical Exam Sample Question Paper 2


The above files are in PDF Format and will open with any version of Adobe Reader. Also following are some of the Recommended Books for Bank of Baroda Clerical Examination:




  • Quantitative Aptitude (Maths + Data Analysis/Interpretation) Section – R.S. Agarwal’s Quantitative Aptitude

  • Reasoning Section – R.S. Agarwal’s Verbal and Non-Verbal Reasoning



~: Don’t forget to leave your comment :~

United Bank of India – General Awareness (quiz)

(GK,General Knowledge, Current affairs,quiz,competitive exams,preparation, objective type question answer)
United Bank of India – General Awareness 2009
1. Very often we see in the advertisements published by Financing Institutes/Agencies stating that their products are given high or average Ratings. These Rating Agencies classify bonds/investments in how many categories ?
1. Low Risk
2. Average Risk
3. High Risk
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

2. As per the reports published in various newspapers/journals etc. the economic map of the world is being redesigned. What is/are the new emerging trends of this new economic map of the world ?
1. With India and Asia at the forefront the centre of economic gravity has shifted to East.
2. Emerging markets, with India among the leaders, are growing faster than old established markets.
3. Central banks of the countries have recognized that case-by-case liquidity solutions are not the answers and a market wide and globally synchronized approach is needed to solve the present crisis.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

3. As per the decision taken by the Govt. of India, the exporters of which of the following products to USA and European countries will get an incentive of 2% on their exports ?
1. Leather goods
2. Garments
3. Software
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

4. Which of the following is/are the key features of Indian Economy which were highlighted during the presentation of the Interim Budget 2009-10 ?
1. Despite global financial crisis the GDP growth rate in current financial year has been 7•1 per cent.
2. Indian economy was adjudged as second fastest growing economy in the world
3. A provision of Rs. 100 crores is made in the annual plan 2009-10 for setting up Unique Identification Authority of India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

5. Many a times we read a term in financial news papers ‘SEPA’. What is the full form of the term ?
(A) Single Exchange Processing Agency
(B) Single Euro Payments Area
(C) Single Electronic Processing Agency
(D) Super Electronic Purchase Agency
(E) None of these
Ans : (B)

6. As per the newly launched ‘Indira Gandhi National Widow Pension Scheme’ a monthly pension will be given to the widows. What will be the amount of the pension ?
(A) Rs. 200
(B) Rs. 400
(C) Rs. 600
(D) Rs. 800
(E) None of these
Ans : (A)

7. As per the decision taken by the Govt. of India all the Public Sector Banks (PSBs) will be recapitalised over the next two years so that they can maintain a Capital Adequacy Ratio (CAR) of ……….
(A) 9%
(B) 12%
(C) 11%
(D) 22%
(E) None of these
Ans : (B)

8. As per the Industrial Development Report 2009 India’s rank in Industrial Development was 54 on the Development Index. Which of the following organizations/agencies compiles Industrial Development Index of the world ?
(A) International Labour Organisation
(B) United Nations’ Industrial Development Organisation
(C) World Bank
(D) World Trade Organisation
(E) The Economic and Social Council of UNO
Ans : (B)

9. As per the news published in major news papers/magazines the International Finance Corporation has offered a loan for providing clean drinking water to 30 lakhs people in rural India. What is the amount of the loan ?
(A) 5 million US $
(B) 10 million US $
(C) 15 million US $
(D) 20 million US $
(E) None of these
Ans : (C)

10. The merger of which of the following two Indian companies took place in recent past which is termed as “Largest ever merger in India’s Corporate History” ?
(A) Nuclear Power Corporation and National Thermal Power Corporation
(B) State Bank of India and its seven associate banks
(C) Hind Aluminium Company and Century Mills
(D) Tata Motors and Ashok Leyland
(E) Reliance Industries and Reliance Petroleum Ltd.
Ans : (E)

11. As per the agreements signed by the Nuclear Power Corporation of India Ltd. (NPCL) and National Thermal Power Corporation (NTPC) a joint Venture will be launched for setting up various Nuclear Power Plants in India. If this is materialized all these establishments will be required to function necessarily under the framework of which of the following existing acts ?
1. Industrial Disputes Act
2. Monopolies and Restrictive Trade Practices Act
3. Atomic Energy Act
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (C)

12. As we all know more and more countries/organizations are now going for Non-Cash Transactions and accordingly Banks have launched many new products in the market for the same. Which of the following products is a non-cash transaction product ?
(A) Only ATM Card
(B) Only Credit Card
(C) Only Prepaid Card
(D) Only Debit Card
(E) All are non-cash transaction products
Ans : (E)

13. The Prime Minister of India while addressing a meeting of top industrialists of India in March 2009 advised the RBI to further cut interest rates. Which of the following is/are the reasons owing to which the Prime Minister who himself is an economist gave this advise to RBI ?
1. All major economies of the world are passing through a crisis situation. Prime Minister wants RBI to take preventive measures to save Indian economy.
2. In India ample liquidity is available in the market but there are no takers.
3. Inflation is at a comparatively low level at present in the country
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 2 and 3 only
(D) Only 3
(E) None of these
Ans : (A)

14. As per the reports published in the newspapers India has signed an agreement to supply its Dhruv Advanced Light Helicopter (ALH) to ……….
(A) Mauritius
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Zimbabwe
(E) Vietnam
Ans : (A)

15. Which of the following is/are TRUE about the present situation of Sugar Market in India which has undergone a dramatic change in last 12 months ?
1. From being a major exporter of sugar, India is desperately looking for imports today to meet its domestic needs.
2. Domestic prices have spurted by 60-70 per cent with no sign of respite.
3. The present situation is largely due to sharp contraction in cane acreage in the country.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

16. As per the recent reports, the per capita Income of the country has gone up during 2008-09. What is the per capita income at present ?
About ……….
(A) Rs. 15,000
(B) Rs. 33,000
(C) Rs. 40,000
(D) Rs. 23,000
(E) Rs. 53,000
Ans : (C)

17. A major Financial Newspaper while writing about the present status of economy in India wrote “the outlook in the agricultural sector gives room for optimism”. What does it really mean ?
[Pick up most appropriate statement(s)]
1. Agricultural Sector which was not playing any significant role in Indian economy is now growing very fast and significantly.
2. Agricultural sector is not going to play any major role in economy as its progress is still very slow.
3. Govt. will not require to provide any boost up package to agricultural sector as it is likely to be satisfactory this year.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Either 1 or 3
(E) None of these
Ans : (C)

18. While addressing a conference of Bankers and top Industrialists, the Prime Minister made a statement that “Domestic Credit Flow for Productive Needs had to be maintained at a reasonable Cost”. What does it really mean ?
(Pick up the most appropriate statements).
1. Banks should further raise their deposit base and provide very low cost credit to Industry which is badly in need of the same.
2. Banks should neither reduce their lending rates further nor increase the rates on deposits as this may create a critical imbalance in the financial/money market of the country.
3. Banks should see that ample credit is provided to the industries at an affordable cost without diluting the credit norms.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) None of these
Ans : (C)

19. A major financial newspaper recently published a report wherein it is said that “the Govt. was aware of the problems in certain sectors, particularly where Export Dependence was High.’ Keepinggeneral trend of India’s present economic situation in mind how would you interpret the above statement ?
[Pick up the most appropriate statement(s)].
1. The industry which produces mainly for export purposes is not doing well at present and needs Govt. support.
2. The industry which imports raw material and exports processed goods is in very bad shape these days. Govt. wishes to help them so that they can come out of it.
3. Indian exports were never in comfortable situations and this year they are in their worst situation. Govt. knows it but cannot help.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) None of these
Ans : (A)

20. Who amongst the following is an Economist of international fame and was in news recently ?
(A) John Key
(B) Paul Krugman
(C) Nicolas Sarkozy
(D) Mohamed Elbaradei
(E) Mohamed Nasheed
Ans : (B)

21. Which of the following taxes is not levied by the Union Govt. ?
(A) Customs
(B) Corporate Tax
(C) Land Revenue
(D) Income Tax
(E) Surcharge on Income Tax
Ans : (C)

22. Service Tax was introduced in India for the first time in the year ……….
(A) 1990-91
(B) 1991-92
(C) 1994-95
(D) 1980-81
(E) 2000-01
Ans : (C)

23. Which of the following countries launched world’s first satellite for monitoring Greenhouse Gases ?
(A) USA
(B) Britain
(C) Japan
(D) China
(E) India
Ans : (C)

24. Which of the following countries launched its indigenous Satellite ‘Omid’ in February 2009 ?
(A) Spain
(B) Australia
(C) Turkey
(D) China
(E) Iran
Ans : (E)

25. The Govt. of India allowed the Income Tax Department to set up its centralized IT processing centre in ……….
(A) Bangalore
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Kolkata
(E) Hyderabad
Ans : (A)

26. As per news reports MTNL recently launched it “3G Services” and became the first telecom operator to launch the same in India. What is the full form of ‘G’ in 3G ?
(A) Global
(B) Generation
(C) Growth
(D) Gravity
(E) None of these
Ans : (B)

27. India recently signed an agreement with which of the following countries so that it can import Uranium from it ?
(A) China
(B) Tunisia
(C) Brazil
(D) Taiwan
(E) None of these
Ans : (E)

28. The annual meeting of the world Economic Forum was organized in January–February 2009 in ……
(A) Davos
(B) Brasilia
(C) Washington DC
(D) London
(E) Tokyo
Ans : (A)

29. What is the minimum support price announced by the Govt. of India for Rabi crops of wheat ?
(A) Rs. 900 quintal
(B) Rs. 950 quintal
(C) Rs. 1,000 quintal
(D) Rs. 1,080 quintal
(E) Rs. 1,200 quintal
Ans : (D)

30. Which of the following is/are the highlights of the ‘project Snow Leopard’ launched in recent past ?
1. It is launched to safeguard and conserve India’s unique natural heritage and high altitude wild life.
2. The project is launched to make another hitech permanent Lab on South pole.
3. It is nothing but a project to protect snow leopards found in Himalayan region which is facing the fear of extinction.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) None of these
Ans : (A)

31. Which of the following has now became the Third Largest Economy of the World ?
(A) Brazil
(B) India
(C) China
(D) Japan
(E) Russia
Ans : (C)

32. Ms. Johanna Sigurdardottir has taken over as the first women Prime Minister of ……
(A) Brazil
(B) Iceland
(C) Peru
(D) New Zealand
(E) Tunisia
Ans : (B)

33. Govt. of India has decided to set up two more All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) like institutes in near future. These new institutions would be established in ……….
(A) West Bengal and Uttar Pradesh
(B) Haryana & Punjab
(C) Punjab & Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(E) Gujarat and Maharashtra
Ans : (A)

34. Duleep Trophy is associated with the game of ……….
(A) Hockey
(B) Badminton
(C) Football
(D) Lawn Tennis
(E) Cricket
Ans : (E)

35. Who amongst the following is the winner of Saraswati Samman 2008 ?
(A) Gulzar
(B) Nida Fazli
(C) Srilal Shukla
(D) Govind Mishra
(E) Lakhmi Nandan Bora
Ans : (E)

36. Who amongst the following is the New Prime Minister of Israel after the general election held there in recent past ?
(A) Lieberman
(B) Tzipi Livini
(C) Shimon Peres
(D) Benjamin Netanyahu
(E) None of these
Ans : (D)

37. Who amongst the following is the highest Wicket taker in the history of cricket ?(Both ODI and Test Cricket)
(A) Wasim Akram
(B) Anil Kumble
(C) Stephan Fleming
(D) Shane Warne
(E) Muttiah Muralidharan
Ans : (E)

38. Which of the following commissions set up by the President of India decides the distribution of tax incomes between the Central and State Govts. ?
(A) Central Law Commission
(B) Pay Commission for Govt. Employees
(C) Administrative Reforms Commission
(D) Planning Commission
(E) Finance Commission
Ans : (E)

39. Who amongst the following became the first Indian to win ‘Golden Globe Award 2009’ ?
(A) Shivkumar Sharma
(B) Anu Malik
(C) Zakir Hussain
(D) A. R. Rahman
(E) None of these
Ans : (D)

40. Sania Mirza won the Mixed Doubles of which of the following tennis matches alongwith Mahesh Bhupati ?
(A) US Open 2009
(B) Australian Open 2009
(C) South Africa Tennis Open 2009
(D) ATP Challenger Tennis Championship 2009
(E) None of these
Ans : (B)

41. We very frequently read about the activities of the Foreign Exchange Market in newspapers/magazines. Which of the following is/are the major functions of the same ?
1. Transfer of purchasing power from domestic to foreign market.
2. Providing credit for financing foreign trade.
3. Power to purchase gold from foreign countries as most of the nations still work on Gold Standards.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) Both 2 and 3 only
Ans : (D)

42. Who amongst the following players won the National Shooting Championship held in January 2009 ?
(A) Abhinav Bindra
(B) Omkar Singh
(C) Gurpreet Singh
(D) Anjali Bhagwat
(E) None of these
Ans : (E)

43. Who amontst the following is the author of the book “Termites in the Trading system” ?
(A) M. S. Swaminathan
(B) Jagdish Bhagwati
(C) Jaswant Singh
(D) M. Chelapati Rao
(E) None of these
Ans : (B)

44. The Govt. of India recently introduced Money Laundering Bill 2009. Under the bill which of the following agencies is empowered to search the premises after the offence is committed and a case is filed ?
(A) Income Tax Department
(B) Vigilance Department of the Reserve Bank of India
(C) Enforcement Directorate
(D) Central Bureau of Investigation
(E) None of these
Ans : (C)

45. Which of the following is/are the components of the Fiscal Deficit ?
1. Budgetary Deficit
2. Market Borrowings
3. Expenditure made from Pradhan Mantri Rahat Kosh
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

46. Which of the following is the Trophy/Cups associated with the game of Hockey ?
(A) Derby
(B) Agha Khan Cup
(C) Merdeka
(D) Vizzy Trophy
(E) Rovers Cup
Ans : (B)

47. Which of the following is not a Welfare scheme launched by the Govt. of India ?
(A) Village Grain Bank Scheme
(B) Sampoorna Gramin Rozgar Yojana
(C) Annapurna Scheme
(D) Midday Meal Scheme
(E) Bharat Nirman Yojana
Ans : (E)

48. Which of the following are the instruments of Credit Control in the hands of the RBI ?
1. Lowering or raising the discount and interest rates.
2. Raising the minimum support price of the major agro products.
3. Lowering or raising the minimum cash reserves maintained by the commercial banks.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) Both 2 and 3 only
Ans : (C)

49. Who amongst the following is the author of the Book “Dreams from My Father : A Story of Race and Inheritance” ?
(A) Barack Obama
(B) John Evans Aatta Mills
(C) Nelson Mandela
(D) Danny Boyle
(E) None of these
Ans : (A)

50. Which of the following programmes was launched to further improve the facilities of irrigation in rural India ?
(A) National Social Assistance programme
(B) Construction of Kiosks for poors
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Annapurna Scheme
(E) National Watershed Development Programme
Ans : (E)

~: Don’t forget to leave your comment :~

current affairs Quiz for Banking and ALL Other Exams

1.Recently two of Indian music maestros A R Rahman and Ustad Amjad Ali Khan have been nominated for Grammy awards. Ustad Amjad ali khan has been nominated for which of his work?
(A)Abba- God’s Greatest Gift to us
(B)Common Destination
(C)Ancient Sounds
(D)Testimony
(E)None of them

Ans. (C) Ancient Sounds

2.Which among the following is correct about “Dastkar” which was recently in news as it collaborates with Marie Claire magazine for Made in India Awards?
(A)It is an NGO working for welfare of Crafts people
(B)It is a magazine which publishes issues related to Indian handicrafts
(C)It is a society for crafts and Craft People
(D)It is a scheme of Ministry of Textiles, Government of India
(E)None of them

Ans. (C) It is a society for crafts and Craft People

3.Recently where was inaugurated country’s first arbitration centre for the speedy disposal of cases?
(A)Chennai
(B)New Delhi
(C)Mumbai
(D)Kolkata
(E)Jaipur

Ans. (B) New Delhi

4.NASSCOM has started a series of reports title as ”Opportunities for Indian IT Industry” which analyses the opportunities for IT BPO companies of India in Foreign Markets. While the earlier reports focused the China and Japan markets, the latest report which was published in November 2009 has focused on which of the following markets?
(A)European Market
(B)Far East Market
(C)Nordic Countries
(D)Latin American countries
(E)Africa

Ans. (C) Nordic Countries

5.Where was held the World Scrabble Championship 2009 in November 2009?
(A)Indonesia
(B)Singapore
(C)Malaysia
(D)Canada
(E)Philippines

Ans. (C) Malaysia

6.In how many cities the mega festival ” Bonjour India” organized by the Embassy of France in India and Culturesfrance in association with the Government of India, is being organized to boost friendship between India and France?
(A)12 Cities
(B)15 Cities
(C)20 Cities
(D)25 Cities
(E)18 Cities

Ans. (E) 18 Cities

7.The following options are abbreviations of Indian Council of Agricultural Research institutions / universities followed by the cities in brackets where they are located. Which among them is not correct?
(A)CIRCOT (Mumbai)
(B)IVRI (Izatnagar)
(C)NIRJAFT (Bangalore)
(D)CIFT (Cochin),
(E)JNKVV (Jabalpur),

Ans. (C) NIRJAFT is wrong. National Institute Research Jute Allied Fibre Technology, Kolkata

8.What is the correct designation of V K Saraswat as of December 9, 2009?
(A)Head DRDO
(B)Chief of Strategic Command
(C)Defense Secretary of India
(D)Scientific Advisor to Defense Minister of India
(E)A & D

Ans. A & D

9.In context with the Development of Defense in India, UCAV is a __?
(A)Manned Vehicle
(B)Unmanned Vehicle
(C)Military Robot
(D)Missile launcher
(E)None of them

Ans. (B) Unmanned combat air vehicle (UCAV)

10.In which of the following states the controversial India-based Neutrino Observatory (INO) which is country’s biggest physics projects. was proposed to set up. The proposed site was recently rejected by the Government due to the proximity of the lab near a wild life sanctuary ?
(A)Kerala
(B)West Bengal
(C)Tamil Nadu
(D)Karnataka
(E)Andhra Pradesh

Ans. (C) Tamil Nadu

11.Which among the following states in India has been worst affected of ” Japanese encephalitis ” in 2009?
(A)Bihar
(B)Uttar Pradesh
(C)West Bengal
(D)Chhattisgarh
(E)Jharkhand

Ans. (B) Uttar Pradesh

12.In which of the following countries HINDRAF or Hindu Rights Action Force is active?
(A)Malaysia
(B)Indonesia
(C)Maldives
(D)Mauritius
(E)Singapore

Ans. (A) Malaysia

13.Recently India has completed its first ever Human Genome Sequencing due to the efforts of CSIR scientists & Institute of Genomics and Integrative Biology . Where is located Institute of Genomics and Integrative Biology ?
(A)Bangalore
(B)Chennai
(C)New Delhi
(D)Hyderabad
(E)None of them

Ans. (C) New Delhi

14.Recently we read in the newspapers that , a Committee has been constituted to look into the issues relating to National Permit system and rationalization of motor vehicle taxes. This committee has recommended a lump sum amount to be collected as a composite fee per annum. What is this
amount?
(A)Rs. 10000
(B)Rs. 15000
(C)Rs. 20000
(D)Rs. 25000
(E)None of them

Ans. (B) Rs. 15000

15.In which month India Corporate Week is observed?
(A)November
(B)December
(C)January
(D)February
(E)March

Ans. (B) December. This year is 14 to 21.12.09

16.Which of the following teams was defeated by Indian Cricket team to mark its 100th test victory?
(A)New Zealand
(B)Australia
(C)Pakistan
(D)Sri Lanka
(E)Bangladesh

Ans. (D) Sri Lanka

17.In which year the 12 member Cabinet Committee on Infrastructure was constituted ?
(A)2005
(B)2006
(C)2007
(D)2008
(E)2009

Ans. (E) July 2009

18.Recently we read in the newspapers that the IAEA resolution to prevent Iran from developing a uranium-enrichment facility in secret was unanimously passed by a 25-3 vote with six abstentions. India Voted____?
(A)In favor of Iran
(B)In favor of IAEA
(C)remain abstained
(D)India did not vote
(E)None of them

Ans. (B) In favor of IAEA

19.Recently Tom Joseph has been selected for the 21st Jimmy George Foundation award, 2009, for his contributions to sports. With which sports Tom Joseph has been associated with ?
(A)Basket Ball
(B)Foot ball
(C)Hockey
(D)Volleyball
(E)Tennis

Ans. (D) He is Former Indian Volleyball team captain

20.As per the latest state of the forest report, what fraction of India’s area is covered by Forests?
(A)17.92%
(B)21.02 %
(C)23.5%
(D)25.9%
(E)29.1%

Ans. (B) 21.02 %, high density forests covered only 2.54 percent of India’s land mass, the report said. Moderately dense forests covered 9.71 percent while 8.77 percent was scrub

21.The 2009 Strasbourg-Kehl Summit which was held in first half of 2009, marked the 60th anniversary of the establishment of which of the following bodies?
(A)United Nations
(B)Non Alignment Movement
(C)North Ataltic Treaty Organization
(D)International Monetary Fund
(E)None of them

Ans. (C) North Atlantic Treaty Organization

22.By what fraction Indian Economy grew as all major sectors — manufacturing, mining and electricity generation — showed higher growth in April -September 2009?
(A)8.2
(B)7.9
(C)9.1
(D)6.2
(E)6.8

Ans. (B) 7.9

23.Which of the following country is introducing Carbon Pollution Reduction Scheme , a cap-and-trade system of emissions trading for greenhouse gases in 2010. (recentlythe government outlined changes to its planned carbon trading scheme )?
(A)China
(B)India
(C)Australia
(D)United States
(E)Russia

Ans. (C) Australia

24.Former President Charles Taylor of which of the following African countries was in news recently as he is the first African ruler to stand trial for war crimes ?
(A)Sierra Leone,
(B)Liberia
(C)Guinea
(D)Ghana
(E)Kenya

Ans. (B) Liberia

25.In context with Korea what is DMZ which was recently in news ?
(A)A Free Trade Zone in South Korea
(B)A Military Zone of North Korea
(C)A Satellite launch Center of North Korea
(D)A No man’s land dividing the Korean peninsula
(E)A Space Research Center of South Korea

Ans. (D) A No man’s land dividing the Korean peninsula

26.What are Cadillac health plans?
(A)High-cost insurance plans that require little or no out-of-pocket expenses for medical treatment in USA
(B)A type of therapy used to remedy a health problem related to Heart
(C)Experimental treatment, the levels of treatment factor’s) (variables controlled by the experimenter) applied
(D)A National treatment principle, the term related to USA
(E)A Health Insurance Policy in India

Ans. (A) High-cost insurance plans that require little or no out-of-pocket expenses for medical treatment in USA

27.How many Indian businessmen have featured in Forbes magazine’s first-ever World’s Most Powerful People list? (November 30, 2009)
(A)2
(B)3
(C)4
(D)5
(E)6

Ans. (B) 3, Ambani is at 44th spot, Mittal in 55th place and Tata is ranked as the 59th most powerful person in the world

28.We have reading in the newspapers that Global Internet giants Microsoft, Yahoo and Google have been approaching the government for a collaboration – cooperation in UID project. Which among them was the first to approach the government?
(A)Google
(B)Microsoft
(C)Yahoo
(D)Yahoo followed by Microsoft and Google
(E)Google followed by Microsoft and Yahoo

Ans. (B) Microsoft

29.After taking charge, Union transport Ministry had made it mandatory for the states to sign the State Support Agreement under which the states would have to acquire land for highway construction to get central funds. Till December 9, 2009, how many states have signed this pact?
(A)5
(B)6
(C)8
(D)9
(E)10

Ans. (D) 9 States Rajasthan , Madhya Pradesh , Karnataka , Punjab , Haryana, Assam, Andhra Pradesh, Maharastra and Orissa

30.In context with the capital markets , what is FPO?
(A)First Public Offer
(B)Final Public Offer
(C)Follow on Public Offer
(D)Fixed Public Offer
(E)Full Public Offer

Ans. (C) Follow on Public Offer

31.Which among the following country is World Bank’s single largest borrower?
(A)Pakistan
(B)India
(C)China
(D)Russia
(E)Israel

Ans. (B) India

32.As per a recent study made by CII (confederation of Indian Industry) which state has ranked No.1 with regard to the total number of investments made in textile projects in 2009?
(A)Tamil Nadu
(B)Maharastra
(C)Andhra Pradesh
(D)Gujarat
(E)Uttar Pradesh

Ans. (C) Andhra Pradesh

33.Platts , a Global provider of energy and commodities information on November 16m, 2009 announced the 2009 Top 250 Global Energy Company Rankings which included 55 companies. How many companies from India were included this list?
(A)3
(B)4
(C)5
(D)8
(E)12

Ans. (C) 5, Reliance Industries Ltd , Oil and Natural Gas Corporation, Indian Oil Corporation , NTPC Ltd and Bharat Petroleum Corporation .Please note that China lags behind India with 3 companies and India has maximum number of companies among Asian nations

34.Tiger Woods is a well known personality in which of the following sports?
(A)Polo
(B)Golf
(C)Chess
(D)Horse Races
(E)Formula One

Ans. (B) Golf , American Professional Golf Player

35.Which among the following Asian Country has raised the value of its currency in December 2009 for the first time in 17 years?
(A)Japan
(B)North Korea
(C)South Korea
(D)China
(E)Thailand

Ans. (B) North Korea

36.Which among the following countries have opted out of the “Charter of Fundamental Rights of the European Union” part of Lisbon treaty?
(A)United Kingdom
(B)Poland
(C)Czech Republic
(D)All of Them
(E)None of them

Ans. (D) All of Them. Please note that Charter of Fundamental Rights of the European Union is effective from 1 December 2009.

37.Who among the following is the first permanent President of the European Council, who has taken charge recently?
(A)Patrick Dewael
(B)Fredrik Reinfeldt
(C)Yves Leterme
(D)Herman De Croo
(E)Herman Van Rompuy

Ans. (E) Herman Van Rompuy, On 19 November 2009 Van Rompuy was designated the first permanent President of the European Council under the Treaty of Lisbon. He took up this position on 1 December 2009, and is elected to chair the institution until 31 May 2012.

38.Recently Thierry Henry handball incident was in controversial limelight which is related to a FIFA World Cup championship Qualification match. Which among the following were teams playing this match?
(A)France vs. Ukraine
(B)France vs. Slovenia
(C)France vs. Republic of Ireland
(D)Portugal vs. Republic of Ireland
(E)None of them

Ans. (C) France vs. Republic of Ireland

39.In context with structure of FIFA, International Federation of Association Football, there are 6 confederations recognized by FIFA which oversee the game in the different continents and regions of the world. Which among them does this in South America?
(A)CONMEBOL
(B)OFC
(C)UEFA
(D)CAF
(E)CONCACAF

Ans. (A) CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Futbol in South America )

40.Who among the following players is associated with the infamous “Hand of God” goal in the history of Football?
(A)Ronald de Boer
(B)Maradona
(C)Alberto Acosta
(D)Ronaldo
(E)Ronaldinho

Ans. (B) Maradona

41.Recently we remembered the Bhopal Gas tragedy , on 25th anniversary of the industrial disaster that took place in Bhopal. Which is that black day of 1984?
(A)December 4,
(B)December 3
(C)December 5
(D)December 6
(E)December 7

Ans. (B) December 3 12.00 AM Bhopal killed 3787 people (Official sources) , more than 10000 people (unofficial sources) and over 5,00,00 people exposed and

42.In December 2009, after the US president announced more 30,000 troops to Afghanistan and Britain announced more 500 troops, NATO announced that 25 member countries will contribute how many troops?
(A)6000
(B)7000
(C)8000
(D)15000
(E)12000

Ans. (B) 7000

43.Recently which among the two nations were in news for holding cabinet meetings at Unusual places to draw attention of the world towards problem of the climate change?
(A)Seychelles and Mauritius
(B)Seychelles and Maldives
(C)Maldives & Australia
(D)Maldives & Nepal
(E)Maldives & Mauritius

Ans. (D) Maldives Under the sea and Nepal at the peak of the Everest

44.Which among the following dates is observed as International Day against Corruption ?
(A)December 6
(B)December 8
(C)December 9
(D)December 12
(E)December 15

Ans. (C) December 9

45.Which among the following not matched correctly ?
(A)December 2 – International Day for the Abolition of Slavery
(B)December 3 – International Day of Persons with Disabilities
(C)December 7 – International Civil Aviation Day
(D)December 10 – Human Rights Day
(E)All correctly matched

Ans. (E) All correctly matched

46.Former world number one Amelie Mauresmo who announced her retirement was an ace player of ___?
(A)Table Tennis
(B)Tennis
(C)Basket Ball
(D)Squash
(E)None of them

Ans. (B) Tennis

47.Recently World Antidoping Agency marked its 10th anniversary. Who is the current head of WADA?
(A)John Fahey
(B) Paul Wolfowitz
(C)Ralph Backstrom
(D)Louis Vipers
(E) None of them

Ans. (A) John Fahey

48.Which of the following agency publishes “Global Tobacco Epidemic”?
(A)World Health Organization
(B)British Medical Association
(C)National Safety Council
(D)World Tobacco
(E)None of them

Ans. (A) World Health Organization

49.Bhumibol Adulyadej who is world’s longest reigning monarch belongs to which of the following countries?
(A)Cambodia
(B)Thailand
(C)Myanmar
(D)philippines
(E)Bhutan

Ans. (B) Thailand

50.Yukiya Amano who has recently taken office of the IAEA is a citizen of ___?
(A)North Korea
(B)South Korea
(C)Japan
(D)USA
(E)None of them

Ans. (C) Japan, Assumed Office on 1 December 2009 replacing Mohamed ElBaradei

~: Don’t forget to leave your comment :~

Latest CURRENT AFFAIRS Quiz APRIL – MAY 2010 ( thecurrentaffairs.com | www.currentaffairs.com |www.quizmoz.com|Current affairs blog) | PART-I

welcome in this current affairs quizzes blog, we will continuously add new resource to help you on current affairs which will be very helpful in exams. We have already added
2010 General Knowledge, Current Affairs 2010 Gk Questions and more. The Current Affairs Quiz will help you in competitive exams and current affairs of India and the world targeted at getting you ready for the UPSC exam.
So regularly go through Current Affairs Quiz Month wise.

Here you can put comments if you have any questions related to Current Affairs or any other question.


Click here for latest Current Affairs

Bank PO Exam

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Delays of several months in National Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS) wage payments and worksites where labourers have lost all hope of being paid at all have become the norm in many States. How are workers who exist on the margins of subsistence supposed to feed their families ? Under the scheme, workers must be paid within 15 days, failing which they are entitled to compensation under the Payment of Wages Act-upto Rs. 3,000/- per aggrieved worker. In reality, compensation is received in only a few isolated instances.

It is often argued by officials that the main reason for the delay is the inability of banks and post offices to handle mass payments of NREGS wages. Though there is a grain of truth in this, as a diagnosis it is misleading. The ‘jam’ in the banking system has been the result of the hasty switch to bank payments imposed by the Central Government against the recommendation of the Central Employment Guarantee Council which advocated a gradual transition starting with villages relatively close to the nearest bank.

However delays are not confined solely to the banking system. Operational hurdles include implementing agencies taking more than fifteen days to issue payment orders, viewing of work measurement as a cumbersome process resulting in procrastination by the engineering staff and non-maintenance of muster rolls and job cards etc. But behind these delays lies a deeper and deliberate ‘backlash’ against the NREGS. With bank payments making it much harder to embezzle NREGS funds, the programme is seen as a headache by many government functionaries–the workload has remained without the ‘inducements’. Slowing down wage payments is a convenient way of sabotaging the scheme because workers will desert NREGS worksites.


The common sense solution advocated by the government is to adopt the business correspondent model wherein bank agents will go to villages to make cash payments and duly record them on handheld electronic devices. This solution is based on the wrong diagnosis that distance separating villages from banks is the main issue. In order to accelerate payments, clear timelines for every step of the payment process should be incorporated into the system as Programme Officers often have no data on delays and cannot exert due pressure to remedy the situation. Workers are both clueless and powerless with no provision for them to air their grievances and seek redress. In drought affected areas the system of piece rate work can be dispensed with, where work measurement is not completed within a week and wages may be paid on the basis of attendance. Buffer funds can be provided to gram panchayats and post offices to avoid bottlenecks in the flow of funds. Partial advances could also be considered provided wage payments are meticulously tracked. But failure to recognise problems and unwillingness to remedy them will remain major threats to the NREGS.

1. What impact have late wage payments had on NREGS workers ?
(A) They cannot obtain employment till their dues are cleared
(B) They have benefited from the compensation awarded to them
(C) They have been unable to provide for their families
(D) They have been ostracised by their families who depend on them for sustenance
(E) None of these
Ans : (C)

2. Which of the following factors has not been responsible for untimely payment of NREGS wages ?
(A) Communication delays between agencies implementing the scheme
(B) Improper record keeping
(C) Behind schedule release of payments by banks
(D) Drought conditions prevalent in the country
(E) Delays in work measurement
Ans : (D)

3. What has the outcome of disbursing NREGS wages through banks been ?
(A) Theft of funds by administration officials responsible for the scheme has reduced
(B) Increased workload for local government officials
(C) Protests by workers who have to travel long distances to the nearest bank to claim their wages
(D) Time consuming formalities have to be completed by workers
(E) None of these
Ans : (D)

4. According to the passage, which of the following has/have been the consequence(s) of delayed wage payments ?
(1) Compensation to victimised workers has amounted to crores.
(2) Banks will no longer be entrusted with remitting wages.
(3) Regulations to ensure punctual wage payments have come into force.
(A) None
(B) Only (1)
(C) Only (1) and (3)
(D) Only (1) and (2)
(E) Only (2) and (3)
Ans : (C)

5. To which of the following has the author attributed the delay in wage payments ?
(A) Embezzlement of funds by corrupt bank staff.
(B) Lack of monitoring by the Central Employment Guarantee Council
(C) An attempt to derail the NREGS by vested interests
(D) Overworked bank staff deliberately delay payments to protest against extra work
(E) Engineers’ efforts to wreck the NREGS because of low wages
Ans : (E)

6. which of the following is NOT true in the context of the passage ?
(1) Workers are reluctant to open bank accounts as branches are not conveniently located.
(2) Local officials often delay wage payments in drought prone areas to benefit workers.
(3) The Government has not implemented every recommendation of the Central Employment Guarantee Council.
(A) Only (2)
(B) Only (1) and (2)
(C) Only (2) and (3)
(D) All (1), (2) and (3)
(E) None of these
Ans : (D)

7. Which of the following can be considered a deficiency in the NREGS ?
(A) Lack of co-ordination among Programme Officers
(B) Local officials are unaware of correct operational procedures
(C) Workers have no means of obtaining redressal for untimely wage payments
(D) Disbursing wages through banks instead of readily accessible post offices
(E) The Central Employment Guarantee Council is reluctant to award compensation to workers
Ans : (A)

8. What solution has the author suggested to expedite NREGS wage payments ?
(A) Empower the Central Employment Guarantee Council to monitor the NREGS
(B) Implement payment of wages in cash at all worksites
(C) Restrict the amount of funds to local government bodies in order to curb frauds
(D) Provide attendance records to workers so that they have proof to claim their wages
(E) None of these
Ans : (B)

9. What is the author’s view about the government’s solution to the problem of delayed wage payments ?
(A) He agrees with it as workers will not have to bear the expense of travelling long distances to claim their wages
(B) He is not in favour of it as funds can be misappropriated by agents
(C) He welcomes it as the time consuming work measurement process will be done away with
(D) He feels it does not address the core issues plaguing the scheme
(E) He feels it will ensure flawless implementation of the scheme
Ans : (A)

10. Which of the following can be said about the National Rural Employment Guarantee Scheme ?
(1) Skilled engineers are not compensated under this scheme.
(2) The scheme should be implemented only in famine prone areas.
(3) Employers have not complied with all the requirements of the scheme.
(A) Only (1)
(B) Only (3)
(C) Only (2) and(3)
(D) Only (1) and (2)
(E) None of these
Ans : (B)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.

11. Isolated
(A) Lonely
(B) Separated
(C) Detached
(D) Hidden
(E) Rare
Ans : (E)

12. Confined
(A) Locked
(B) Restricted
(C) Detained
(D) Captured
(E) Imprisoned
Ans : (B)

13. Desert
(A) Betray
(B) Escape
(C) Barren
(D) Abandon
(E) Vacant
Ans : (D)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.

14. Convenient
(A) Troublesome
(B) Annoying
(C) Appropriate
(D) Easy
(E) Distant
Ans : (A)

15. Deliberate
(A) Unsteady
(B) Abrupt
(C) Mistake
(D) Chosen
(E) Accidental
Ans : (E)

Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence meaningful and grammatically correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

16. Unless the government monitored the loan waiver scheme well, it is likely to be a success.
(A) For the government to monitor
(B) Unless the government monitors
(C) Though the government monitored
(D) If the government monitors
(E) No correction required
Ans : (D)

17. The main objective of hiring this consultant is in assessing that this data can be computerised.
(A) assessing that
(B) an assessment of
(C) to assess how
(D) for assessing that when
(E) No correction required
Ans : (C)

18. The designs finally ready and we shall submit them for approval tomorrow, well before the specified deadline.
(A) Designs finally will be
(B) Designs are finally
(C) Final designs
(D) Designing finally
(E) No correction required.
Ans : (B)

19. Most irrigation projects have delayed due to lack of adequate government funding.
(A) have been delayed from
(B) will be delayed for
(C) were delaying due to
(D) are delayed because of
(E) No correction required
Ans : (D)

20. Many Indian companies import components from China as they are cheap compared to those manufactured locally.
(A) as they are cheap as
(B) because it is cheaper
(C) since these are cheaper
(D) which is cheap
(E) No correction required
Ans : (C)

Directions—(Q. 21–25) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. Your marketing strategy (A) should be devised (B) dependent (C) on the kind of business you own. (D) All correct (E)
Ans : (C)

22. The file contents (A) a revised (B) estimate (C) of the banking industry’s manpower requirements (D) for the next year. All correct (E)
Ans : (A)

23. To better understand the challenges (A) of starting a new venture (B) he read (C) up extensively. (D) All correct (E)
Ans : (A)

24. Since our financial resources (A) are limitless (B) we cannot afford (C) this alternative. (D) All correct (E)
Ans : (B)

25. His main reasoning (A) for applying (B) for this promotion is the possibility (C) of an overseas posting. (D) All correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences 1, 2, 3, 4, 5 and 6 in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
1. Voluntary measures such as codes of conduct have failed to address these issues and deliver change.
2. However they can also cause serious problems with their irresponsible behaviour.
3. Companies are a powerful force for good.
4. There are several instances of companies undermining worker’s rights and damaging the environment.
5. The Comapnies Bill 2009 is thus a means to address issues of corporate governance and ensure companies are accountable for the financial performance and social impact.
6. They provide jobs, boost economies and aid social and environmental development.

26. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

27. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
Ans : (E)

28. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (B)

29. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

30. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (E)

Directions—(Q. 31–`40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. Despite the merger (A) / the airline has reported (B) / sizeable losses and is unable (C) / to pay their employees. (D) No error (E)
Ans : (D)

32. We have recently began (A) / the process of recruiting (B) / insurance agents for (C) / our North-Eastern branches. (D) No error (E)
Ans : (A)

33. The company’s decision to issue (A) / bonus shares clearly indicates (B) / the management’s confident (C) / about the future. (D) No error (E)
Ans : (C)

34. Inspite that organisations are aware (A) / of the importance of IT (B) / they often do not know (C) / how to deploy it effectively. (D) No error (E)
Ans : (D)

35. Keeping in mind that India (A) / is one of the world’s fastest (B) / growing economies many international (C) / companies are invested in India. (D) No error (E)
Ans : (D)

36. Although interlinking of rivers will (A) / help tackle drought, the government (B) / has not paid much (C) / attention to this project. (D) No error (E)
Ans : (C)

37. The rise in prices of food items is (A) / likely the cause of inflation (B) / to exceed eight percent (C) / during the next quarter. (D) No error (E)
Ans : (C)

38. Many people believe that (A) / the nationalisation of banks (B) / in the 1960s have proteced India (C) / from the current financial crisis. (D) No error (E)
Ans : (C)

39. RBI in favour (A) / of amending currently (B) / policies governing operations of (C) / foreign banks in India. (D) No error (E)
Ans : (C)

40. These recently upgraded branch offices (A) / have been fully computerised (B) / and are connected to headquarters (C) / to ensure proper monitoring. (D) No error (E)
Ans : (C)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The …(41)… of India as an econonmic superpower is not reflected in the …(42)… of life enjoyed by its 1.2 billion citizens according to the Human Development Index which …(43)… India very low among 182 countries. In our performance oriented world, measurement issues have taken on …(44)… importance as what we measure affects what we do. In fact the French President has established an international commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress owing to his …(45)… and that of others with the current state of statistical information about the economy and society.

The big question concerns …(46)… Gross Domestic Product (GDP) provides a good measure of living standards. In many cases GDP statistics seem to …(47)… that the economy is doing far better than most citizens feel it is. Moreover the focus on GDP creates conflicts-while political leaders are told to maximise it, citizens also demand that …(48)… be paid to enhancing security, reducing air, water and noise pollution all of which actually …(49)… GDP growth. Statistics are …(50)… to summarise what is going on in our complex society, it is therefore obvious that we can’t reduce everything to a single number–GDP.

41. (A) tribute
(B) pursuit
(C) perception
(D) conversion
(E) title
Ans : (E)

42. (A) loss
(B) quality
(C) spirit
(D) span
(E) joy
Ans : (B)

43. (A) counted
(B) scored
(C) qualified
(D) regard
(E) ranked
Ans : (E)

44. (A) negligible
(B) great
(C) unduly
(D) trivial
(E) considerably
Ans : (B)

45. (A) obedience
(B) confidence
(C) belief
(D) dissatisfaction
(E) compliance
Ans : (D)

46. (A) that
(B) unless
(C) because
(D) against
(E) whether
Ans : (E)

47. (A) suggest
(B) recommend
(C) think
(D) point
(E) refer
Ans : (A)

48. (A) compensation
(B) respect
(C) debt
(D) attention
(E) expense
Ans : (D)

49. (A) recover
(B) lower
(C) attain
(D) decline
(E) shrunk
Ans : (B)

50. (A) inferred
(B) difficult
(C) interpret
(D) reveal
(E) intended
Ans : (E)

Haryana Objective GK Quiz

1. At which of the following place was the famous battle of Panipat fought?
(A) Kurukshetra
(B) Sirsa
(C) Panipat
(D) Jind
Ans : (A)

2. In 1526 the famous battle between Babar and Ibrahim Lodi was fought at—
(A) Kurukshetra
(B) Rewari
(C) Panipat
(D) Patiali
Ans : (C)

3. When was the famous battle of Panipat fought?
(A) 1539
(B) 1556
(C) 1565
(D) 1576
Ans : (B)

4. The third battle of Panipat was fought between—
(A) Ahmad Shah Abdali and Maratha rulers
(B) Nadir Shah and Mohd. Shah
(C) Prithvi Raj Chauhan and Mohd. Gauri
(D) Sher Khan and Humayun
Ans : (A)

5. At which place of Haryana did Lord Krishna preach the message of Geeta ?
(A) Ambala
(B) Sonipat
(C) Yamuna Nagar
(D) Kurukshetra
Ans : (D)

6. In 1947 when India was declared Independent, which of the following States was Haryana a part?
(A) Delhi
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Jammu Kashmir
Ans : (C)

7. When was the State of Haryana formed?
(A) 1st Nov., 1966
(B) 10th Dec., 1966
(C) 2nd Jan., 1967
(D) 4th March, 1967
Ans : (A)

8. With how many states does the boundary of Haryana touch?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7
Ans : (B)

9. Which one of the following union Territories touches the boundary of Haryana ?
(A) Lakshadweep
(B) Pondicherry
(C) New Delhi
(D) All the three
Ans : (C)

10. What is the total area of Haryana ?
(A) 44,212 km2
(B) 46,213 km2
(C) 48,314 km2
(D) 52,276 km2
Ans : (A)

11. How many districts are there in Haryana ?
(A) 19
(B) 25
(C) 28
(D) 32
Ans : (A)

12. As per census of 2001 the total population of Haryana is—
(A) 1,91,72,483 persons
(B) 2,11,44,564 persons
(C) 2,40,82,988 persons
(D) 2,64,44,271 persons
Ans : (B)

13. What is the percentage of country's population in Haryana ?
(A) 2%
(B) 2.50%
(C) 4%
(D) 6%
Ans : (A)

14. In which of the districts of Haryana is the H.M.T. factory situated?
(A) Patiala
(B) Ambala
(C) Jind
(D) Faridabad
Ans : (B)

15. Where is the Atlas Industry in Haryana situated?
(A) Sonipat
(B) Gurgaon
(C) Hisar
(D) Panchkula
Ans : (A)

16. Which one of the following is situated in Gurgaon of Haryana ?
(A) Manufacturing of Rajdoot Motor Cycle
(B) Manufacturing of Maruti Cars
(C) Manufacturing of Tata-Sumo
(D) All the above
Ans : (B)

17. In which district of Haryana is Rajdoot Motor Cycle manufactured ?
(A) Hisar
(B) Karnal
(C) Ambala
(D) Faridabad
Ans : (D)

18. Odinance regarding the prohibition of alcohol was passed on 1st July, 1996. Later on it was withdrawn on—
(A) 1st April, 1998
(B) 1st April, 1997
(C) 1st June, 1998
(D) 1st Aug., 1997
Ans : (A)

19. In which of the following years was each village of Haryana electrified?
(A) In 1968
(B) In 1970
(C) In 1972
(D) In 1976
Ans : (B)

20. According to 2001 census what is the percentage of Literacy in Haryana ?
(A) 62.40%
(B) 55.85%
(C) 65.72%
(D) 67.9%
Ans : (D)

21. Where has the National Research Institute in Haryana been established?
(A) At Sirsa
(B) At Kurushetra
(C) At Karnal
(D) At Jind
Ans : (C)

22. Which of the following Central Territory is the capital of Haryana ?
(A) Chandigarh
(B) Pondicherry
(C) New Delhi
(D) Lakshadweep
Ans : (A)

23. Which one of the following folk dances belongs to Haryana ?
(A) Baoul
(B) Yaksha-Gaan
(C) Gidda
(D) Biehu
Ans : (C)

24. Which of the following Indian players belongs to Haryana ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Kapil Dev
(C) Sachin Tandulkar
(D) Azharudeen
Ans : (B)

25. The turban, worn by males in Haryana is known as—
(A) Toda
(B) Muretha
(C) Paggar
(D) Khandwa
Ans : (D)

26. Where is Chaudhary Charan Singh University located at Haryana ?
(A) Hisar
(B) Kaithal
(C) Jhajjar
(D) Gurgaon
Ans : (A)

27. Which city of Haryana is known as 'City of Weavers' ?
(A) Mahendragarh
(B) Fatehabad
(C) Karnal
(D) Panipat
Ans : (D)

28. Of which of the following kings' was Thaneshwar city of Haryana the capital?
(A) Kanishka
(B) Harshwardhan
(C) Chandra Gupta Maurya
(D) Samrat Ashok
Ans : (B)

29. The glory and strength of which of the cities of Haryana was discussed in the book written by Chinese traveller Huen-Tsang?
(A) Thaneshwar
(B) Patiala
(C) Mahendragarh
(D) Kurukshetra
Ans : (A)

30. In which district of Haryana is the 'Badkhal Lake' situated?
(A) Hisar
(B) Jind
(C) Sirsa
(D) Faridabad
Ans : (D)

31. Where is the biggest animal husbandry farm of Asia situated at Haryana ?
(A) Ambala
(B) Bhiwani
(C) Hisar
(D) Rohtak
Ans : (C)

32. Not only to check the growth of population, but also to improve the male female ratio, which of the following projects is being launched by the state government?
(A) Devi-Rupak-Project
(B) Indra-Hareli-Saheli-Project
(C) Farlo project
(D) Bhagyodaya
Ans : (A)

33. Which project is being launched in Haryana for the welfare of poor girls?
(A) Apni-Beti-Apna-Dhan
(B) Apni-Beti-Paraya Dhan
(C) Paraya Dhan-Paraie Beti
(D) Indra-Saheli-Project
Ans : (A)

34. At which of the pilgrimage centres was the message of Geeta preached by Krishna to Arjun ?
(A) At Markandey Tirth
(B) Jyotisar Sarover
(C) Brahm Sarovar
(D) Kaleshwar Tirth
Ans : (B)

35. In which city of Haryana was the great epic Mahabharat written by Ved Vyas?
(A) Hisar
(B) Sonipat
(C) Yamuna-Nagar
(D) Kurukshetra
Ans : (D)

36. Where is the Motilal Nehru sports school situated at Haryana ?
(A) Rai (Sonipat)
(B) Pataudi (Gurgaon)
(C) Thanesar (Kurukshetra)
(D) Morni (Ambala)
Ans : (A)

37. According to 2001 census of India, which district of Haryana has the highest density?
(A) Panipat
(B) Panchkula
(C) Rohtak
(D) Faridabad
Ans : (D)

38. According to 2001 census which of the following districts of Haryana has the lowest density ?
(A) Sirsa
(B) Karnal
(C) Jhajjar
(D) Rewari
Ans : (A)

39. Santosh Yadav, the only woman in the world, who climbed twice the Mt. Everest belongs to which state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Himachal Pradesh
(D) Jammu Kashmir
Ans : (B)

40. Which place of Haryana was the political as well as social working place of freedom fighter Lala Lajpat Rai ?
(A) Ambala
(B) Jhajjar
(C) Jind
(D) Hisar
Ans : (D)

41. Into how many divisions has Haryana been divided?
(A) Three divisions
(B) Four divisions
(C) Six divisions
(D) Eight divisions
Ans : (B)

42. Being famous in the production of Basmati rice, which district of Haryana is known as "Dhan-ka-katora".
(A) Sirsa
(B) Karnal
(C) Panchkula
(D) Jind
Ans : (B)

43. From the point of view of population, what is the rank of Haryana in the country?
(A) 14th
(B) 15th
(C) 16th
(D) 18th
Ans : (C)

44. Who was the founder of Haryana Vikas Party?
(A) Chaudhary Devi Lal
(B) Chaudhary Bansi Lal
(C) Chaudhary Bhajan Lal
(D) All the above
Ans : (B)

45. Where is the High Court of Haryana functioning?
(A) Patiala
(B) Chandigarh
(C) Sirsa
(D) Gurgaon
Ans : (B)

46. How many total No. of seats are there in Haryana's Assembly?
(A) 75
(B) 80
(C) 85
(D) 90
Ans : (D)

47. Who appoints the Advocate General of the State?
(A) President with the consent of Governor
(B) Governor with the consent of Chief Minister
(C) Governor himself
(D) None of them
Ans : (C)

48. Who appoints the members of the State Public Service Commission?
(A) Chief Minister of the State
(B) Governor
(C) President on the recommendation of the Governor
(D) Prime Minister on the recommendation of the Governor
Ans : (B)

49. How many seats are allotted to the members of Rajya Sabha from Haryana State?
(A) 5
(B) 8
(C) 10
(D) 12
Ans : (A)

50. How many seats are allotted to the lower house of Parliament from Haryana State?
(A) 8
(B) 10
(C) 14
(D) 18
Ans : (B)

51. Who is the constitutional Head of the State Government?
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) Chief Justice of India
(D) None of the above
Ans : (A)

52. The chairman of the state public service commission in appointed by—
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Chief Minister
(D) Governor
Ans : (D)

53. At the time of appointing the judges of The High Court—
(A) President takes the advice of Chief Minister
(B) President takes the advice of Chief Justice
(C) President consults the Governor
(D) President works on his own judgement own
Ans : (C)

54. In whose name is the budget of the next financial year produced in the state Legislative Assembly?
(A) In the name of the President
(B) In the name of the Prime Minister
(C) In the name of the Chairman of Legislative Assembly
(D) None of these
Ans : (A)

55. In which article of the Indian Constitution is the provision of the State Public Service Commission?
(A) Article-315
(B) Article-317
(C) Article-319
(D) Article-323
Ans : (A)

56. Governor appoints the District Magistrate—
(A) With the consent of the Central Govt.
(B) With the consent of President
(C) With the consent of Prime Minister
(D) With the consent of the council of Ministers the state
Ans : (D)

57. Whom among the following has the Governor no right to appoint?
(A) Chief Minister
(B) Members of the State Public Service Commission
(C) Judges of the State High Court
(D) Advocate General
Ans : (C)

58. Kalpna Chawla died in the space mission on—
(A) 1st Jan., 2003
(B) 5th Feb., 2003
(C) 3rd Feb., 2003
(D) 1st Feb., 2003
Ans : (D)

59. The first state of the country where all the village are electrified—
(A) Orissa
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) Himachal Pradesh
Ans : (C)

60. Where is the Headquarters of Mahendargarh district in Haryana ?
(A) Narnaul
(B) Karnal
(C) Kaithal
(D) Bhiwani
Ans : (A)

61. Which unique project is being launched in Haryana to raise the standard of female children in Haryana ?
(A) Indra-Harelli-Saheli-Yojna
(B) Apni Beti-Apna dhan-Yojna
(C) Indra Sahara-Yojna
(D) All the above
Ans : (B)

62. First time the President's rule was imposed in Haryana—
(A) 21st Nov., 1967
(B) 30th April, 1977
(C) 2nd Dec., 1989
(D) 6th April, 1991
Ans : (A)

63. Who is famous with the name of Haryana Kesari ?
(A) Pt. Neki Ram Sharma
(B) Devi Lal
(C) Bansi Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma
Ans : (A)

64. When was Ambala established as a cantonment area (Military base) ?
(A) In 1839
(B) In 1841
(C) In 1843
(D) In 1848
Ans : (C)

65. Who was the fIrst Governor of Haryana ?
(A) B. N. Chakravorty
(B) R. S. Narula
(C) Dhanik Lal MandaI
(D) Dharam Veer
Ans : (D)

66. Who was the first Chief Minister of Haryana ?
(A) Banarsi Das Gupta
(B) Rao Virendra Singh
(C) Bhajan Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma
Ans : (D)

67. In which district of Haryana is the Mohar Singh Stadium (Mayur) situated?
(A) Faridabad
(B) Ambala
(C) Kurushetra
(D) Yamuna-Nagar
Ans : (A)

68. Which breed of buffaloes is famous in Haryana?
(A) Turra
(B) Murra
(C) Chaspa
(D) Pushpa
Ans : (B)

69. When was Bhiwani textile mill establised at Haryana?
(A) 1932
(B) 1937
(C) 1943
(D) 1948
Ans : (B)

70. Which district of Haryana ranks first in the production of mustard?
(A) Mahendragarh
(B) Faridabad
(C) Rohtak
(D) Panipat
Ans : (A)

71. For which of the following industries is Rewari district of Haryana famous in India—
(A) Brass Utensils Industry
(B) Tilla Shoe Industry
(C) Hero-Honda-Motor Cycle Industry
(D) All the above
Ans : (D)

72. Which article manufactured in Haryana is exported to foreign countries?
(A) Brass Utensils
(B) Paint
(C) Liberty Shoes
(D) Wooden Furniture
Ans : (C)

73. Which of the following factories are established at Faridabad ?
(A) Rubber Tyre
(B) Tractor
(C) Refrigerator
(D) All these
Ans : (D)

74. Who constructed the famous 'Sarveshwar Mahadeo Temple' at Kurukshetra ?
(A) J. K. Birla
(B) Baba Tarak Nath
(C) Baba Sarwan Nath
(D) Baba Shivgiri
Ans : (C)

75. Where is the famous and old temple of Sita Mata established at Haryana ?
(A) Gurgaon
(B) Hisar
(C) Narnaul
(D) Rohtak
Ans : (A)

76. At which place of Haryana did a battle between Mohd. Gauri and Prithvi Raj Chauhan take place in Medieval period of 1191 and 1192 ?
(A) Gharonda
(B) Tarawari
(C) Asandh
(D) Nising
Ans : (B)

77. The tomb of Ibrahim Lodi is situated at—
(A) Panipat
(B) Gurgaon
(C) Mahendragarh
(D) Rohtak
Ans : (A)

78. Haryana is bounded by—
(A) Himachal Pradesh in the North, Uttar Pradesh and Delhi in the east, Rajasthan in the South and South-East and Punjab and Chandigarh in the North-West
(B) Himachal Pradeshin the East, Chhattisgarh in the North, Punjab in the South and Uttar Pradesh in the West
(C) Jammu Kashmir in the West, Punjab in the East, Uttar Pradesh in the North and Uttaranchal in the South
(D) None of these
Ans : (A)

79. Haryana State is the—
(A) Southern State
(B) North-Western State
(C) Eastern State
(D) South-Eastern-State
Ans : (B)

80. Palwal city of Haryana is in which district of the state?
(A) Panchkula
(B) Fatehabad
(C) Yamuna-Nagar
(D) Faridabad
Ans : (D)

81. Who is the present Governor of Haryana ?
(A) Babu Permanand
(B) T. V. Rajeshwar
(C) Kailash Pati Misra
(D) A. R. Kidwai
Ans : (D)

82. First novel written in Haryanbi language is—
(A) Heru-ki-Kahin
(B) Dan Lila
(C) Surahi Gaiya
(D) Jharufiri
Ans : (D)

83. Who was the founder of Vishal-Haryana Party of Haryana ?
(A) Rao Virendra Singh
(B) Om Prakash Chautala
(C) Hukum Singh
(D) Bhagwat Dayal Sharma
Ans : (A)

84. In which part of Haryana are the Siwalik Ranges situated?
(A) South-Eastern
(B) North-Western
(C) North-East
(D) South-West
Ans : (C)

85. "Banwali" the main land of Indus civilization is situated in which district of Haryana—
(A) Hisar
(B) Rewari
(C) Faridabad
(D) Panchkula
Ans : (A)

86. Haryana day is celebrated—
(A) 1st Nov.
(B) 13th Nov.
(C) 1st Dec.
(D) 8th Dec.
Ans : (A)

87. Which state of the country is famous as 'Land of Milk and Curd'—
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttaranchal
(C) Haryana
(D) Punjab
Ans : (C)

88. Where is the Bata Shoe manufacturing factory situated in Haryana ?
(A) Panipat
(B) Faridabad
(C) Bhiwani
(D) Palwal
Ans : (B)

89. Total forested area in Haryana is—
(A) 964 km2
(B) 6940 km2
(C) 2440 km2
(D) 4230 km2
Ans : (A)

90. The working field of famous Nawab Pataudi is—
(A) Literature (Poetry)
(B) Amphitheatre
(C) Sports (Cricket)
(D) Politics
Ans : (C)

91. Mithathal famous for the remains of Indus civilization is situated in—
(A) Jind district
(B) Hisar district
(C) Bhiwani district
(D) All these
Ans : (C)

92. Where is the Manzi Shaib Gurudwara situated?
(A) Kaithal
(B) Jhajjar
(C) Fatehabad
(D) Rewari
Ans : (A)

93. The maximum area in the district of Haryana is—
(A) Ambala
(B) Gurgaon
(C) Bhiwani
(D) Sonipat
Ans : (C)

94. According to population of 2001, Faridabad district ranks first in the state, its population is—
(A) 21,94,586
(B) 24,40,396
(C) 32,80,160
(D) 34,30,264
Ans : (A)

95. Geeta Jutsi the famous player of Haryana is associated with—
(A) Chess
(B) Weight Lifting
(C) Lawn Tennis
(D) Atheletics
Ans : (D)

96. Which of the following dance is performed by women?
(A) Teej dance
(B) Umru dance
(C) Loor dance
(D) Manjeera dance
Ans : (A)

97. Where is the Panchwati pilgrim place situated in Faridabad ?
(A) Palwal
(B) Hodal
(C) Ballabhgarh
(D) None of these
Ans : (A)

98. Which ancestor king of emperor Harshvardhan made the construction of Thaneshwar Mahadev temple near Thaneshwar city?
(A) Prabhakar Vardhan
(B) Nar Vardhan
(C) Puniya Bhuti
(D) Adithya Vardhan
Ans : (C)

99. Which Tomb has been declared as National heritage under the archaeological land and remnants act 1958 ?
(A) Sheikh Fareed
(B) Sheikh-Chehli
(C) Ibrahim Abdullah
(D) Ali Shah Kalander
Ans : (B)

100. In which district is the Tomb of Gulam ruler Rajia Sultana situated?
(A) Ambala
(B) Karnal
(C) Kaithal
(D) Faridabad
Ans : (C)

Current Affairs Question of all Countries ( we are providing)

Current affairs 2010 for bank exams | Latest quizzes| www.currentgk.com | objective questions| thecurrentaffairs.com | www.currentaffairs.com |www.gktoday.in | SBI | gk questions | current affairs for kids | General knowledge| Competitive exams | Bank po Latest current affairs | www.quizmoz.com |currentaffairsbankpo.blogspot.com|indiancurrentaffairs.blogspot.com|Current affairs blog|
Here We will provide Current Affairs Question of all Countries
So enjoy........
List of the countries
1 Afghanistan Afghanistan Afghanestan
2 Albania Albanie Shqiperia
3 Algeria Algérie Al Jaza'ir
4 American Samoa Samoa Américaines American Samoa
5 Andorra Andorre Andorra
6 Angola Angola Angola
7 Anguilla Anguilla Anguilla
8 Antarctica Antarctique Antarctica
9 Antigua and Barbuda Antigua-et-Barbuda Antigua and Barbuda
10 Argentina Argentine Argentina
11 Armenia Arménie Hayastan
12 Aruba Aruba Aruba
13 Ascension Island Îles d'Ascension Ascension
14 Australia Australie Australia
15 Austria Autriche Österreich
16 Azerbaijan Azerbaïdjan Azarbaycan

B
17 Bahamas Bahamas Bahamas
18 Bahrain Bahreïn Al Bahrayn
19 Bangladesh Bangladesh Bangladesh
20 Barbados Barbade Barbados
21 Belarus Bélarus Byelarus
22 Belgium Belgique Belgique/Belgie
23 Belize Belize Belize
24 Benin Bénin Benin
25 Bermuda Bermudes Bermuda
26 Bhutan Bhoutan Bhutan
27 Bolivia Bolivie Bolivia
28 Bosnia and Herzegovina Bosnie-Herzégovine Bosna i Hercegovina
29 Botswana Botswana Botswana
30 Bouvet Island Île Bouvet Bouvet Island
31 Brazil Brésil Brasil
32 British Indian Ocean Territory Territoire Britannique de l' Océan Indien abbreviation: BIOT
33 Brunei Darussalam Brunéi Darussalam Negara Brunei Darussalam
34 Bulgaria Bulgarie Bulgaria
35 Burkina Faso Burkina Faso Burkina Faso
36 Burundi Burundi Burundi

C
37 Cambodia Cambodge Kampuchea
38 Cameroon Cameroun Cameroon
39 Canada Canada Canada
40 Cape Verde Cap-Vert Cabo Verde
41 Cayman Islands Caïmanes, Îles Cayman Islands
42 Central African Republic Centrafricaine, République Republique Centrafricaine
43 Chad Tchad Tchad
44 Chile Chili Chile
45 China Chine Zhong Guo
46 Christmas Island Île Christmas Christmas Island
47 Cocos (Keeling) Islands Îles Cocos (Keeling) Cocos (Keeling) Islands
48 Colombia Colombie Colombia
49 Comoros Comores Comores
50 Democratic Republic of the Congo (Kinshasa) Congo, La République Démocratique du République Démocratique du Congo
51 Congo, Republic of (Brazzaville) République du Congo République du Congo
52 Cook Islands Îles Cook Cook Islands
53 Costa Rica Costa Rica Costa Rica
54 Ivory Coast Côte D'ivoire Cote d'Ivoire
55 Croatia Croatie Hrvatska
56 Cuba Cuba Cuba
57 Cyprus Chypre Kibris, Kypros
58 Czech Republic République Tchèque Ceska Republika


D
59 Denmark Danemark Danmark
60 Djibouti Djibouti Djibouti
61 Dominica Dominique Dominica
62 Dominican Republic Dominicaine, République Dominicana, Republica

E
63 East Timor Timor-Leste Timor-Leste (Timor Oriental) Timor
64 Ecuador Équateur Ecuador
65 Egypt Égypte Misr
67 El Salvador El Salvador El Salvador
68 Equatorial Guinea Guinée Équatoriale Guinea Ecuatorial
69 Eritrea Érythrée Hagere Ertra
70 Estonia Estonie Eesti Vabariik
71 Ethiopia Éthiopie Ityop'iya

F
72 Falkland Islands Falkland, Îles (Malvinas) Islas Malvinas
73 Faroe Islands Îles Féroé Foroyar
74 Fiji Fidji Fiji
75 Finland Finlande Suomen Tasavalta
76 France France France
77 French Guiana Guyane Française Guyane
78 French Metropolitan France Métropolitaine France Métropolitaine
79 French Polynesia Polynésie Française Polynésie Française
80 French Southern Territories Terres Australes Françaises Terres Australes et Antarctiques Françaises

G
81 Gabon Gabon Gabon
82 Gambia Gambie The Gambia
83 Georgia Géorgie Sak'art'velo
84 Germany Allemagne Deutschland
85 Ghana Ghana Ghana
86 Gibraltar Gibraltar Gibraltar
87 Great Britain Grande-Bretagne Great Britain
88 Greece Grèce Ellas or Ellada
89 Greenland Groenland Kalaallit Nunaat
90 Grenada Grenade Grenada
91 Guadeloupe Guadeloupe Guadeloupe
92 Guam Guam Guam
93 Guatemala Guatemala Guatemala
94 Guernsey Guernesey Guernsey
95 Guinea Guinéee Guinee
96 Guinea-Bissau Guinée-Bissau Guine-Bissau
97 Guyana Guyana Guyana


H
98 Haiti Haïti Haiti
99 Heard and Mc Donald Islands Île Heard et Îles Mcdonald Heard and Mc Donald
100 Holy See Saint-Siège (État de la Cité du Vatican) Status Civitatis Vaticanæ
101 Honduras Honduras Honduras
102 Hong Kong Hong-Kong Xianggang
103 Hungary Hongrie Magyarorszag

I
104 Iceland Islande Lyoveldio Island
105 India Inde Bharat
106 Indonesia Indonésie Indonesia
107 Iran (Islamic Republic of) République Islamique d' Iran Iran
108 Iraq Iraq Iraq
109 Ireland Irlande Éire
110 Isle of Man Île de Man Isle of Man
111 Israel Israël Yisra'el
112 Italy Italie Italia

J
113 Jamaica Jamaïque Jamaica
114 Japan Japon Nippon
115 Jersey Jersey Jersey
116 Jordan Jordanie Al Urdun

K
117 Kazakhstan Kazakstan Qazaqstan
118 Kenya Kenya Kenya
119 Kiribati Kiribati Kiribati, Kiribas
120 Korea, Democratic People's Rep. (North Korea) Corée, République Populaire Démocratique de Choson
121 Korea, Republic of (South Korea) Corée, République de Han-guk
122 Kuwait Koweït Al Kuwayt
123 Kyrgyzstan Kirghizistan Kyrgyz Respublikasy

L
124 Lao, People's Democratic Republic Lao, République Démocratique Populaire Lao
125 Latvia Lettonie Latvija
126 Lebanon Liban Lubnan
127 Lesotho Lesotho Lesotho
128 Liberia Libéria Liberia
129 Libya Libye Libiyah
130 Liechtenstein Liechtenstein Liechtenstein
131 Lithuania Lituanie Lietuva
132 Luxembourg Luxembourg Luxembourg, Letzebuerg

M
133 Macau Macao Aomen
134 Macedonia, Rep. of Macédoine, l'ex-République Yougoslave de Makedonija
135 Madagascar Madagascar Madagascar
136 Malawi Malawi Malawi
137 Malaysia Malaisie Malaysia
138 Maldives Maldives Dhivehi Raajje
139 Mali Mali Mali
140 Malta Malte Malta
141 Marshall Islands Îles Marshall Marshall Islands
142 Martinique Martinique Martinique
143 Mauritania Mauritanie Muritaniyah
144 Mauritius Île Maurice Mauritius
145 Mayotte Mayotte Mayotte
146 Mexico Mexique Estados Unidos Mexicanos
147 Micronesia, Federal States of États Fédérés de Micronésie Micronesia
148 Moldova, Republic of Moldova, République de Moldova
149 Monaco Monaco Monaco
150 Mongolia Mongolie Mongol Uls
151 Montenegro Monténégro Crna Gora
152 Montserrat Montserrat Montserrat
153 Morocco Maroc Al Maghrib
154 Mozambique Mozambique Mocambique
155 Myanmar, Burma Myanmar, Birmanie Myanma Naingngandaw



N
156 Namibia Namibie Namibia
157 Nauru Nauru Nauru
158 Nepal Népal Nepal
159 Netherlands Pays-Bas Nederland/Holland
160 Netherlands Antilles Antilles Néerlandaises Nederlandse Antillen
161 New Caledonia Nouvelle-Calédonie Nouvelle-Calédonie
162 New Zealand Nouvelle-Zélande Aotearoa
163 Nicaragua Nicaragua Nicaragua
164 Niger Niger Niger
165 Nigeria Nigéria Nigeria
166 Niue Nioué Niue
167 Norfolk Island Norfolk, Île Norfolk Island
168 Northern Mariana Islands Îles Mariannes du Nord Northern Mariana Islands
169 Norway Norvège Norge

O
170 Oman Oman Saltanat Uman

P
171 Pakistan Pakistan Pakistan
172 Palau Palaos Belau
173 Palestinian National Authority Autorité Nationale Palestinienne Filastin
174 Panama Panama Panama
175 Papua New Guinea Papouasie-Nouvelle-Guinée Papua Niu Gini
176 Paraguay Paraguay Paraguay
177 Peru Pérou Peru
178 Philippines Philippines Pilipinas
179 Pitcairn Island Pitcairn Pitcairn Island
180 Poland Pologne Polska
181 Portugal Portugal Portugal
182 Puerto Rico Porto Rico Puerto Rico
Q
183 Qatar Qatar Dawlat Qatar

R
184 Reunion Island Ile de la Réunion Ile de la Réunion
185 Romania Roumanie Romania
186 Russian Federation Russie, Fédération de Rossiya
187 Rwanda Rwanda Rwanda

S
188 Saint Kitts and Nevis Saint-Kitts-et-Nevis
189 Saint Lucia Sainte-Lucie Saint Lucia
190 Saint Vincent and the Grenadines Saint-Vincent-et-les Grenadines
191 Samoa Samoa Samoa
192 San Marino Saint-Marin San Marino
193 Sao Tome and Príncipe Sao Tomé-et-Principe Sao Tome e Principe
194 Saudi Arabia Arabie Saoudite Al Arabiyah as Suudiyah
195 Senegal Sénégal Senegal
196 Serbia Serbie Srbija
197 Seychelles Seychelles Seychelles
198 Sierra Leone Sierra Leone Sierra Leone
199 Singapore Singapour Singapore
200 Slovakia (Slovak Republic) Slovaquie Slovensko
201 Slovenia Slovénie Slovenija
202 Solomon Islands Salomon, Îles Solomon Islands
203 Somalia Somalie Somalia
204 South Africa Afrique du Sud South Africa
205 South Georgia and South Sandwich Islands Géorgie du Sud et les Îles Sandwich du Sud
206 Spain Espagne España
207 Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka
208 Saint Helena Sainte-Hélène Saint Helena
209 St. Pierre and Miquelon Saint-Pierre-et-Miquelon Saint-Pierre et Miquelon
210 Sudan Soudan As-Sudan
211 Suriname Suriname Suriname
212 Svalbard and Jan Mayen Islands Svalbard et Île Jan Mayen Spitzbergen
213 Swaziland Swaziland Swaziland
214 Sweden Suède Sverige
215 Switzerland Suisse Schweiz (German), Suisse (French), Svizzera (Italian)
216 Syria, Syrian Arab Republic Syrienne, République Arabe Suriyah


T
217 Taiwan (Republic of China) Taïwan, Province de Chine T'ai-wan
218 Tajikistan Tadjikistan Jumhurii Tojikiston
219 Tanzania Tanzanie, République-Unie de Tanzania
220 Thailand Thaïlande Prathet Thai
221 Tibet Tibet Bod
222 Timor-Leste (East Timor) Timor-Leste (Timor Oriental) Timor
223 Togo Togo Republique Togolaise
224 Tokelau Tokelau Tokelau
225 Tonga Tonga Tonga
226 Trinidad and Tobago Trinité-et-Tobago Trinidad, Tobago
227 Tunisia Tunisie Tunis
228 Turkey Turquie Turkiye
229 Turkmenistan Turkménistan Turkmenistan
230 Turks and Caicos Islands Turks et Caïques, Îles Turks and Caicos Islands
231 Tuvalu Tuvalu Tuvalu

U
232 Uganda Ouganda Uganda
233 Ukraine Ukraine Ukrayina
234 United Arab Emirates Émirats Arabes Unis Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah
235 United Kingdom Royaume-Uni United Kingdom
236 United States États-Unis United States
237 U.S. Minor Outlying Islands Îles Mineures Éloignées des États-Unis U.S. Minor Outlying Islands
238 Uruguay Uruguay Republica Oriental del Uruguay
239 Uzbekistan Ouzbékistan Uzbekiston Respublikasi

V
240 Vanuatu Vanuatu Vanuatu
-- Vatican City State (Holy See) Saint-Siège (État de la Cité du Vatican) Status Civitatis Vaticanæ
241 Venezuela Venezuela Venezuela
242 Vietnam Viêt Nam Viet Nam
243 Virgin Islands (British) Îles Vierges Britanniques
244 Virgin Islands (U.S.) Îles Vierges des États-Unis Virgin Islands

W
245 Wallis and Futuna Islands Wallis et Futuna Wallis et Futuna
246 Western Sahara Sahara Occidental

Y
247 Yemen Yémen Al Yaman

Z
-- Zaire (see Congo, Democratic People's Republic) Zaïre Zaire
248 Zambia Zambie Zambia
249 Zimbabwe Zimbabwe Zimbabwe

First in India

First in India

1. Indian Member of Viceroy’s Executive Council – Sri S.P. Sinha
2. Indian to swim across English Channel – Mihir Sen
3. Man to climb Mount Everest twice – Nwang Gombu
4. Nobel Prize winner – Rabindra Nath Tagore
5. Indian woman to swim across-English Channel – Miss Arati Saha
6. Man to climb Mount Everest – Tenzing Norgay
7. Man to climb Mount Everest without Oxygen – Phu Dorjee
8. The first woman Commissioner of Police of an Indian metro – (Chennai Metro Police) Letika Saran
9. The first Indian to Ski to the North Pole – Ajeet Bajaj (April 26, 2006)
10. The first sportsman ever to win Gold Medal in Shooting in the World Shooting Championship – Abhinav Bindra (July 24, 2006)
11. The first person of Indian origin to win the Miss Great Britain title – Preeti Desai (2006)
12. The first woman President of the Republic of India – Pratibha Patil
13. President of Indian National Congress – W. C. Banerjee
14. President of Indian Republic - Dr. Rajendra Prasad
15. Talkie Film – Alam Ara (1931)
16. Test Tube Baby (Documented) – Indira
17. Viceroy of India – Lord Canning
18. Woman Minister of Indian Union – Rajkumari Amrit Kaur
19. Woman Chief Minister of State – Mrs. Sucheta Kriplani
20. Woman Governor – Mrs. Sarojini Naidu
21. Indian Governor General of Indian Union – C. Rajagopalachari
22. Indian I.C.S. Officer – Satyendra Nath Tagore
23. Woman President of Indian National Congress – Dr. Annie Besant
24. Woman Prime Minister – Mrs. Indira Gandhi
25. Woman Speaker of a State Assembly – Mrs. Shanno Devi
26. British Governor General of Bengal - Warren Hastings
27. Governor General of Independent India – Lord Mountbatten
28. Commander-in-chief of Free India General – Roy Bucher
29. Woman Judge in Supreme Court – Mrs. Meera Sahib Fatima Biwi
30. Woman Chief Justice of a High Court – Smt. Leela Seth
31. Indian Woman to go in space (Now U.S. Citizen) – Kalpana Chawla
32. Cosmonaut – Sqn. Ldr. Rakesh Sharma
33. Emperor of Moghul Dynasty in India – Babar
34. Field Marshal – S. H. F. J. Manekshaw
35. Prime Minister of India – Pt. Jawahar Lal Nehru
36. The first Indian weightlifter to win bronze medal in Olympics - Karnam Malleshwari (Sydney, in 2000)
37. The First Indian World Chess Champion – Vishwanathan Anand
38. India’s first paperless Newspaper – The News Today (Launched on Jan. 3, 2001)
39. India’s First woman Merchant Navy Officer – Sonali Banerjee
40. The first Dalit Speaker of the Lok Sabha – G. M. C. Balyogi
41. The first Vice-President of India to die in harness – Krishna Kant
42. The first Indian woman cricketer to score double century – Mithali Raj (August 2002 playing against England)
43. The first woman Air Vice-Marshal – P. Bandopadhyaya
44. The first Indian to be appointed as United Nations Civilian Police Advisor – Ms. Kiran Bedi
45. The first astronaut of Indian origin to perish aboard U.S. space shuttle in a tragic accident – Dr. Kalpana Chawla (Columbia space shuttle, Feb. I, 2003)
46. The first woman to be appointed Deputy Governor of Reserve Bank of India- K.J. Udeshi (appointed on June 10, 2003)
47. The first Indian girl to register a win in a Wimbledon tournament – Sania Mirza (2003)
48. The first Indian lady to win a medal in World Athletic Championship – Anju Bobby George (Aug. 2003)
49. The first woman Chairman and Managing Director of NABARD – Mrs. Ranjana Kumar
50. The highest individual test scorer of India – Virendra Sehwag ( 319 runs against Sauth africa)
51. The first Indian cricketer to make double centuries five times- Rahul Dravid
52. The first Orissa woman to top I.A.S. – Smt. Roopa Misra (Indian Civil Services Exam., 2003)
53. The first Sikh Prime Minister of India – Dr. Manmohan Singh
52. The first woman Director General of Police of a State – Kanchan C. Bhattacharya (DGP Uttaranchal)
54. The first woman to be appointed as the crime branch chief – MeeriJ Borwankar (took over as crime branch chief of Mumbai police)
55. The first woman to reach the rank of Lt. General in the Indian army – Puneeta Arora (Commandant, Armed Forces Medical College, Pune)
56. The first Indian to cross seven important seas by swimming – Bula Chaudhury
57. Muslim President of Indian Union – Dr. Zakir Hussain
58. Speaker of Lok Sabha – G. V. Mavlankar
59. Woman to climb mount Everest – Bachhendri Pal
60. The first woman to become Indian Air Force’s first woman Air Marshal – Air Marshal Padma Bandhopadhyay
61. The first youngest MP, at the age of 25 years – Dharmendra Yadav (Mainpuri : Samajwadi Party MP)
62. India’s first woman athlete to win WTA open Tennis title – Sania Mirza (Feb. 2005, Hyderabad)
63. The first Indian to set a world record of ever having reached the highest of heights yet in a hot balloon – Vijaypath Singhania (Nov. 26, 2005. 69852 ft.)
64. The first wonder child of Orissa only about 4 years and a half of age completes a race of 65 km. - Budhia (May 2006)

IBPS books (FREE shipping Cash on Delivery)

Kontera Ads