GK Question and Answer for Kids

In Which year?????

1. First war of Indian Independence?


2. Imperial capital shifted from Calcutta to Delhi?


3. The massacre at Jalinwallabagh?


4. First general elections?


5. Reorganization of Indian states?


6. China's invasion of India?


7. Assassination of Mrs Indira Gandhi?


8. India's first nuclear blast at Pokharan?


9. Satyjit Ray got Special Oscar award?


10. India's first satellite Aryabhatta goes into space?







Answers:
1) 1857 2) 1911 3) 1919 4) 1951 5) 1956 6) 1962 7) 1984 8) 1974 9) 1991 10) 1975

Bank of Baroda Probationary Officers Exam : Solved Paper

Bank of Baroda Probationary Officers Exam. 2008
http://www.stockwatch.in/files/Bankofbaroda.gif
(Held on 5-10-2008)
General Socio-Economic & Banking Awareness : Solved Paper

1. RBI’s open market operation transactions are carried out with a view to regulate—
(A) Liquidity in the economy
(B) Prices of essential commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above

2. When more than one banks are allowing credit facilities to one party in coordination with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these

3. Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt. securities
(B) Issuance of different types of bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct finance to borrowers
(E) None of these

4. The bank rate means—
(A) Rate of interest charged by commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases or rediscounts bills of exchange of commercial banks
(E) None of these

5. What is an Indian Depository Receipt ?
(A) A deposit account with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any of Depositories in India
(C) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
(D) An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
(E) None of these

6. An instrument that derives its value from a specified underlying (currency, gold, stocks etc.) is known as—
(A) Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding

7. Fiscal deficit is—
(A) total income less Govt. borrowing
(B) total payments less total receipts
(C) total payments less capital receipts
(D) total expenditure less total receipts excluding borrowing
(E) None of these

8. In the Capital Market, the term arbitrage is used with reference to—
(A) purchase of securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above

9. Reverse repo means—
(A) Injecting liquidity by the Central Bank of a country through purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from the market by sale of Govt. securities
(C) Balancing liquidity with a view to enhancing economic growth rate
(D) Improving the position of availability of the securities in the market
(E) Any of the above

10. The stance of RBI monetary policy is—
(A) inflation control with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the Banks
(C) strengthening credit delivery mechanism
(D) supporting investment demand in the economy
(E) Any of the above

11. Currency Swap is an instrument to manage—
(A) Currency risk
(B) interest rate risk
(C) currency and interest rate risk
(D) cash flows in different currencies
(E) All of the above

12. ‘Sub-prime’ refers to—
(A) lending done by banks at rates below PLR
(B) funds raised by the banks at sub-Libor rates
(C) Group of banks which are not rated as prime banks as per Banker’s Almanac
(D) lending done by financing institutions including banks to customers not meeting with normally required credit appraisal standards
(E) All of the above

13. Euro Bond is an instrument—
(A) issued in the European market
(B) issued in Euro Currency
(C) issued in a country other than the country of the currency of the Bond
(D) All of the above
(E) None of these

14. Money Laundering normally involves—
(A) placement of funds
(B) layering of funds
(C) integration of funds
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)

15. The IMF and the World Bank were conceived as institutions to—
(A) strengthen international economic co-operation and to help create a more stable and prosperous global economy
(B) IMF promotes international monetary cooperation
(C) The World Bank promotes long term economic development and poverty reduction
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)

16. Capital Market Regulator is—
(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI

17. In the term BRIC, R stands for—
(A) Romania
(B) Rajithan
(C) Russia
(D) Regulation
(E) None of these

18. FDI refers to—
(A) Fixed Deposit Interest
(B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment
(D) Future Derivative Investment
(E) None of these

19. What is Call Money ?
(A) Money borrowed or lent for a day or over night
(B) Money borrowed for more than one day but upto 3 days
(C) Money borrowed for more than one day but upto 7 days
(D) Money borrowed for more than one day but upto 14 days
(E) None of these

20. Which is the first Indian company to be listed in NASDAQ ?
(A) Reliance
(B) TCS
(C) HCL
(D) Infosys
(E) None of these

21. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India ?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of these

22. Who is Brand Endorsing Personality of Bank of Baroda ?
(A) Juhi Chawla
(B) Kiran Bedi
(C) Amitabh Bachchan
(D) Kapil Dev
(E) None of these

23. The branding line of Bank of Baroda is—
(A) International Bank of India
(B) India’s International Bank
(C) India’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these

24. The logo of Bank of Baroda is known as—
(A) Sun of Bank of Baroda
(B) Baroda Sun
(C) Bank of Baroda’s Rays
(D) Sunlight of Bank of Baroda
(E) None of these

25. Which of the following statements(s) is/are True about the exports of China which is a close competitor of India ?
(i) China’s economic success is basically on the fact that it exports cheaper goods to rich nations like the USA, etc.
(ii) In the year 2007 China’s exports became almost 40% of its GDP.
(iii) When compared to India China’s share in the World Exports is more than 30% whereas India’s share is mere 6% of the global exports.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

26. One of the major challenges banking industry is facing these days is money laundering. Which of the following acts/norms are launched by the banks to prevent money laundering in general ?
(A) Know Your Customer Norms
(B) Banking Regulation Act
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic Substance Act
(E) None of these

27. Lot of Banks in India these days are offering M-Banking Facility to their customers. What is the full form of ‘M’ in ‘M-Banking’ ?
(A) Money
(B) Marginal
(C) Message
(D) Mutual Fund
(E) Mobile Phone

28. Which of the following is/are true about the ‘Sub-Prime Crisis’ ? (The term was very much in news recently.)
(i) It is a mortgage crisis referring to credit default by the borrowers.
(ii) Sub-Prime borrowers were those borrowers who were rated low and were high risk borrowers.
(iii) This crisis originated because of negligence in credit rating of the borrowers.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

29. Which of the following is not the part of the structure of the Financial System in India ?
(A) Industrial Finance
(B) Agricultural Finance
(C) Government Finance
(D) Development Finance
(E) Personal Finance

30. Which of the following is not the part of the scheduled banking structure in India ?
(A) Money Lenders
(B) Public Sector Banks
(C) Private Sector Banks
(D) Regional Rural Banks
(E) State Co-operative Banks

31. As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt. ?
(i) Tax on Income
(ii) Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital Asset
(iv) Tax on Goods and Services
(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these

32. We very frequently read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. These SEZs were established with which of the following objectives ?
(i) To attract foreign investment directly.
(ii) To protect domestic market from direct competition from multinationals.
(iii) To provide more capital to agricultural and allied activities.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

33. Which of the following groups of countries has almost 50% share in global emission of carbon every year ?
(A) US, China, India, South Africa
(B) India, China, Russia, Britain
(C) South Africa, Nepal, Myanmar
(D) US, Russia, China & India
(E) None of these

34. Which of the following correctly describes the concept of ‘Nuclear Bank’ floated by International Atomic Energy Agency ?
(i) It is a nuclear fuel bank to be shared by all the nations jointly.
(ii) It is a facility to help nations in enrichment of uranium.
(iii) It is an agency which will keep a close vigil on the nuclear programme of all the nations.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iii) only
(D) Only (iii)
(E) Both (i) and (ii) only

35. Many times we read about Future Trading in newspapers. What is ‘Future Trading’ ?
(i) It is nothing but a trade between any two stock exchanges wherein it is decided to purchase the stocks of each other on a fixed price throughout the year.
(ii) It is an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future at a predetermined price.
(iii) It is an agreement between stock exchanges that they will not trade the stocks of each other under any circumstances in future or for a given period of time.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

36. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators ?
(A) Cost of Living Index (COLI)
(B) Consumer Price Index (CPI)
(C) Gross Domestic Product
(D) Wholesale Price Index (WPI)
(E) None of these

37. As per the reports published in the newspapers a section of society staged a demonstration at the venue of the G-8 Summit recently. What was/were the issues towards which these demonstrators were trying to draw the attention of G-8 leaders ?
(i) Food shortage which has taken 50 million people in its grip.
(ii) Inflation which has gone up substantially across the Globe.
(iii) USA’s consistent presence in Iraq.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) Both (i) and (ii) only
(E) None of these

38. Hillary Clinton formally suspended her campaign to ensure election of who amongst the following for the next President of USA ?
(A) George Bush
(B) Barack Obama
(C) John McCain
(D) Bill Clinton
(E) None of these

39. Hugo Chavez whose name was recently in news is the—
(A) President of Congo
(B) Prime Minister of Uganda
(C) President of Venezuela
(D) Prime Minister of Brazil
(E) None of these

40. The Govt. of India has raised the amount of the Loan Waiver to the farmers by 20%. Now the amount is nearly—
(A) Rs. 60,000 crore
(B) Rs. 65,000 crore
(C) Rs. 72,000 crore
(D) Rs. 76,000 crore
(E) Rs. 80,000 crore

41. Delimitation Commission has made a recommendation that next Census should be Panchayat-wise. When is the next Census due ?
(A) 2010
(B) 2011
(C) 2012
(D) 2013
(E) 2015

42. The World Health Organisation has urged that advertisements of which of the following should be banned to protect youth from bad effects of the same ?
(A) Tobacco
(B) Alcoholic drinks
(C) Junk Food
(D) Soft drinks with chemical preservatives
(E) None of these

43. Which of the following countries has allocated a huge amount of US $ 10 billion to provide relief to its earthquake victims ?
(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) South Africa
(E) None of these

44. India and Nepal have many agreements on sharing of the water of various rivers. Which of the following rivers is not covered under these agreements ?
(A) Kosi
(B) Gandak
(C) Ganga
(D) Mahakali
(E) All these rivers are covered

45. Which of the following names is not closely associated with space programme of India or any other country ?
(A) CARTOSAT
(B) NLS - 5
(C) RUBIN - 8
(D) GSLV
(E) SCOPE

46. Vijay Hazare Trophy is associated with the game of—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Football
(E) Golf

47. Which of the following was the theme of the Olympic Torch ?
(A) Journey of Harmony
(B) Green World Clean World
(C) Journey of Peace
(D) Journey for Hunger-free World
(E) None of these

48. Which of the following schemes is not a social development Scheme ?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Mid Day Meal
(C) Bharat Nirman Yojana
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) All are social schemes

49. Which of the following is not a member of the ASEAN ?
(A) Malaysia
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Britain
(E) Singapore

50. Which of the following Awards are given for excellence in the field of Sports ?
(A) Kalinga Prize
(B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(C) Arjun Award
(D) Pulitzer Prize
(E) None of these

Answers :
1. (E) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (A) 10. (E)
11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (D) 16. (E) 17. (C) 18. (C) 19. (A) 20. (D)
21. (D) 22. (E) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (E) 27. (E) 28. (D) 29. (E) 30. (A)
31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (B) 36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (C) 40. (A)
41. (B) 42. (A) 43. (C) 44. (C) 45. (E) 46. (B) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (C)

Top colleges in india

Select your Course and Know Your Colleges

Top Engineering Colleges

Top IT Colleges

Top MCA Colleges

Top Arts Colleges

Top Law Colleges

Top Dental Colleges

Top Medical Colleges

Top MBA Colleges

Top BCA Colleges

Top Hotel Management

Top Distance learning Colleges

IIT JEE question papers with solutions | iit jee question paper pattern | iit jee question paper download |

Current affairs january 2010 | Current affairs Questions and answers 2009-2010 | Bank po | Snap |

Current affairs 2009 for bank exams | quiz | objective questions | SBI | gk questions | current affairs for kids | canada | China | Children | USA | Quizze | General knowledge | pfd | Pakistan | Competitive exams | Bank po | Snap |


1. Now which is the tallest Building in the world?

http://images.businessweek.com/ss/06/03/dubai/image/1burj-dubai.jpg
http://blog.miragestudio7.com/wp-content/uploads2/2007/07/worlds_tallest_building_burj_dubai_klcc_tower_skyscrapper.gif

Answer:- Burj tower (828 m) Dubai.



2. Name the Indian who was awarded “honoris causa” by the University of Talca, in Chile.
Answer:-MS Swaminathan


3. Hollywood blockbuster “Avatar” becomes the fastest movie ever to rake in $1 billion, faster than any other movie in the history. Who is the director of this blockbuster movie?
http://scifiwire.com/assets_c/2009/11/JamesCameronAvatar60Minutes-thumb-468x352-28969.jpg
Answer:- James Cameron

4. Who has been declared as the worst-behaved player to play for the Australia in the last 20 years by The Sunday Telegraph?

Answer:-Ricky Ponting


5. Isaac Schwartz, famous Russian personality who has expired at the age of 86 was associated with?

Answer:-Music


6. Who has been awarded “IBN Indian of the Year Award” in New Delhi recently?

Answer:-Saina Nehwal


7. Which country has resumed wolf hunting after a gap of 45 years?

Answer:-Sweden

8. Who has been appointed as the new CEO of the I-League?
Answer:- Mr.Sunando Dhar
All India Football Federation officially declared that Mr.Sunando Dhar has been appointed as the new CEO of the I-League and he will join from the month of January.

9. Who has been appointed as "Director-Media to the Prime Minister of India" recently ?
Answer:- Binoy Job

Current Affairs Questions and Answers-October-2008

Current Affairs: AUGUST-2008


1. Who won the Miss World-2008 Title ?

Diana Mendosa(Venuseula)

2.Who were the champions of Junior Asia Cup Hockey Tournament ?

India

3.Which freedom fighter's birthday is decided to be treated as "National Education Day "

Maulana Abdul Kalam Asad, November-11

4.Who won the Dada Saheb Phalke Award for 2006 ?

Tapan Sinha

5.By how much margin, UPA government won the No confidence motion in Parliament ?

19 votes

6.Who is elected as the first president of Nepal in the recently held elections ?

Rambaran Yadav.

7. Who got 8 gold medals in swimming which includes 7 world records in the recent Beijing Olympics ?

Michael Phelps

8.Which country got maximum gold medals in the Beijing Olympics-2008 ?

China-51 Gold Medals-First Place

U.S.A-36 Gold Medals-Second Place

Russia-23 Gold Medals-Third Place

9.Which Indian got Olympics bronze medal for Wrestling in the recent Beijing Olympics ?

Ans: Sushil Kumar

Sushil thus became the second Indian wrestler after K D Jadhav who won a bronze in the 1952 Helsinki Games to win an Olympic medal.

10.Name the part formed by the Telgu Superstar "chiranjeevi" ?

Prajarajyam

11.Who is the newly elected Chief Minister of Jharkhand ?

Sibu Soren

12.Who is the newly elected Prime Minister of Nepal ?

Pushpa Kamal Dahal( Prachanda)

13.Which Indian got Olympics bronze medal for Boxing in the recent Beijing Olympics ?

Vijender Kumar

14. Who is the new director of Indian Space Research Organisation, Sri Harikokotta ?

M. Chandradathan

15.Who is the first Vice chancellor of Ambedkar University ?

Syam B. Menon.

16.The first Indian to win an individual gold medal at the Olympic Games ?


Ans:Abhinab Bindra, an Indian shooter from Zirakpur, Mohali, Punjab and is the current World and Olympic champion in the 10 m Air Rifle event. India's first gold medal since 1980, when the Men's Field Hockey Team won the gold

CURRENT AFFAIRS-QUESTIONS & ANSWERS


CURRENT AFFAIRS-QUESTIONS & ANSWERS



1.Who is elected as the new president of Russia ?

Dmitri Medvedev

2. Who is the Chief Minister of Meghalaya ?

Dr. Donkupar Roy Sworn in as Chief Minister on 19.03.2008

3.India defeated ------in the recently held under-19 Worldcup Cricket Final in malaysia on March-2, 2008.

South Africa

4.Who is the newly elected Prime Minister of Pakisthan ?

Yousaf Raza Gillani

5.Who is the men's single winner of Australian Open Tennis in 2008?

Novak Djokovic from Serbia

Runner-up: Jo-Wilfried Tsonga (France)

6.Who is the women's single winner of Australian Open Tennis in 2008?

Maria Sharapova (Russia)
Runner-up: Ana Ivanovic (Serbia)


SPORTS

Men's Grandsam Results-2007-2008
2008
Australian Open

WINNER-Novak Djokovic
RUNNER-UP Jo-Wilfried Tsonga


2007
U.S. Open
WINNER-Roger Federer
RUNNER-UP- Novak Djokovic

Wimbledon
WINNER- Roger Federer
RUNNER-UP-Rafael Nadal

French Open
WINNER- Rafael Nadal
RUNNER-UP-Roger Federer

Australian Open
WINNER-Roger Federer
RUNNER-UP -Fernando Gonzalez

Women's Grandsam Results 2007-2008

2008

Australian Open

WINNER-Maria Sharapova
RUNNER-UP -Ana Ivanovic

2007
U.S. Open
WINNER-Justine Henin
RUNNER-UP -Svetlana Kuznetsova

Wimbledon
WINNER-Venus Williams
RUNNER-UP -Marion Bartoli

French Open
WINNER-Justine Henin
RUNNER-UP -Ana Ivanovic

Australian Open
WINNER-Serena Williams
RUNNER-UP -Maria Sharapova



NOBEL PRIZE-2007

Medicine-
1.Mario R. Capecchi,
2.Sir Martin J. Evans and
3.Oliver Smithies "for their discoveries of principles for introducing specific gene modifications in mice by the use of embryonic stem cells".


Physics

1.Albert Fert and
2.Peter Grünberg "for the discovery of Giant Magnetoresistance".


Peace
1.Al Gore, Jr. and
2. Intergovernmental Panel on Climate Change(IPCC) "for their efforts to build up and disseminate greater knowledge about man-made climate change, and to lay the foundations for the measures that are needed to counteract such change".


Economic Sciences

1.Leonid Hurwicz,
2. Eric S. Maskin and
3. Roger B. Myerson "for having laid the foundations of mechanism design theory".



Literature


Doris Lessing, "that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny".


Chemistry
Gerhard Ertl "for his studies of chemical processes on solid surfaces."

Indian Cricket Quiz, Fascinating Facts about Indian Cricket.


1. Who is known as the father of Indian Cricket ?
K.S.Renjith Singji

2. Who was the first Captain of Indian Cricket Team ?
C.K.Naidu

3. “One More Over is a book” written by
E.A.S.Prasanna

4. The Captain who lead India to her first test victory?
Vijay Hazare

5. Where is “Chepauk Ground” situated ?
Chennai

6. Who was the first batsman to score three centuries at Lord’s?
Dilip Vengsarkar

7. The only team to be dismissed twice in a single day of test match.
India

8. Who was the first Indian batsman to hit a century on debut against England in England?
Abbas Ali Baig

9. The first Indian batsman to bat on all five days of a Test.
M.L.Jaisimha

10. The only Indian cricketer who have won four successive Man of the Match awards in One-day Internationals.
Sourav Ganguly

11. The only player in the history of Test cricket to score a century in each of his first three test matches.
Mohammed Azharruddin

12. Who holds the unique distinction of being the only bowler to dismiss Don Bradman courtesy of a hit-wicket?
Lala Amarnath

13. Who was sent back home from the tour of England in1936 due to disciplinary reasons.
Lala Amarnath


14. The Indian Batsman who batted in all positions from 1-11.
Vinoo Mankad

15. The first batsman declared run out by a third umpire decision in the history of cricket?
Sachin Tendulkar

16. “Straight from the Heart” is a book written by
Kapil Dev

17. Green Park Cricket Stadium is in
Kanpur

18. The first Batsman to score a triple century for India ?
Veerender Sehwag against Pakistan

19. The first Indian bowler to take Hatric in a World Cup Cricket Match ?
Chethan Chauhan against New Zealand.

20. BCCI formed in the year?
1928

21. Wankhede stadium is located in?
Mumbay

22. Sachin played his first One day international against which Country?
Pakistan on 18 December 1989

23. Which Indian cricketer is known as "Brown Bradman"
Sunil Gavaskar

24. Who was the first Indian to take 16 wickets in a single test match?
Narendra Hirwani

25. Who is the first Indian Batsman to cross 10000 runs in Tests?
Sunil Gavaskar

26. Who was the captain of the Under-19 Cricket team who won the World Cup in March-2008?
Virat Kohli


27. Yuvraj Singh smashed whom for six sixes in the first Twenty20 world championship?
Stuart Broad

28. Which English player smashed Yuvraj Singh for 5 sixes in an over in the one day tournament held in England?
Dimitri Mascarenhas

29. Kapil Dev Played his first test match in the year?
1978 Against Pakistan at Faisalabad.


30. Against which team did Virender Sehwag make his one day international debut?
Pakistan on Fool’s Day, 1999 at Chandigarh. He scored only 1 run and Pakistan won the match by 7 wickets.


31. Who was the 1st president of BCCI ( Board of Control for Cricket in India )?
R.E. Grant Govan was president from 1928-29 to1932-33.

32. Tendulkar made his first One day century against?
Australia on September 9, 1994 at Colombo in Sri Lanka

33. The 1984-85 seasons, 2nd ODI between India and Pakistan at Sialkot- India were 210/3 with Vengsarkar 94*. Match abandoned. Why?
That match was abandoned after hearing the news of Indira Gandhi being killed

34. The famous spinner who made his test debut against India at Sydney, in 1992 ?
Shane Warne.

35. India’s Lowest Total in One Day International Cricket was against which country?
India scored only 54 runs against Sri Lanka in Sharjah on the 29th of Oct 2000.

36. What is India’s highest ODI innings total against Sri Lanka?
373 for 6 at Tauntan, England, on May 26, 1999.

37. What is Sri Lanka’s lowest ODI innings total against India?
96 all out at Sharjah on April 8, 1984.

38. Who is the only cricketer to have played for England and India?
The Nawab Of Pataudi (Senior)

39. The highest number of catches taken by a non-wicketkeeper in an entire Test for India?
Yajurvindra Singh (India) at Bangalore, 1976-77

40.Which county did Sachin Tendulkar play for?
Yorkshire

41.Which Indian bowler claimed his 300th one-day international wicket against Netherlands in a pool-a match of the 2003 world cup?
Javagal Srinath

42.Where did India play its 1st one day international match?
Headingley on 13/07/1974, India lost the match by four wickets.

43.Who was the 1st ODI captain for India?
Ajit Wadekar

44.Where did the 1st ODI match was played in India?
Ahmedabad

45.Who was the first captain of Indian Test team?
C K Nayudu

46.What is the middle name of Sourav Ganguly?
Chandidas

47.How many runs did Sachin Tendulkar was scored in his ODI debut?
Master Blaster is out for a DUCK, against Pakisthan on 18 December 1989.

48.Who was the man of the match of the 1983 World Cup Final ?
Mohinder Amarnath.

49.Who was named India's Cricketer of the Century by Wisden?
Kapil Dev

50.Which Indian batsman was the first to hit 44 fours in a test match innings?
V.V.S.Laxman

(2009) Top 10 Richest People in the World

Top 100 richest

No. ↓ Name ↓ Net worth (USD) ↓ Age ↓ Citizenship ↓ Residence ↓ Sources of wealth ↓ Ref.
&0000000000000001.0000001 Gates III, William HenryWilliam Henry Gates III $40.0 billion 53 United States United States Microsoft [3]
&0000000000000002.0000002 Buffett, WarrenWarren Buffett $37.0 billion 78 United States United States Berkshire Hathaway [3]
&0000000000000003.0000003 Helú, Carlos SlimCarlos Slim Helú $35.0 billion 69 Mexico Mexico Telmex, América Móvil [3]
&0000000000000004.0000004 Ellison, LawrenceLawrence Ellison $22.5 billion 64 United States United States Oracle Corporation [3]
&0000000000000005.0000005 Kamprad, IngvarIngvar Kamprad and family $22.0 billion 83 Sweden Switzerland IKEA [4]
&0000000000000006.0000006 Albrecht, KarlKarl Albrecht $21.5 billion 89 Germany Germany Aldi Süd [4]
&0000000000000007.0000007 Ambani, MukeshMukesh Ambani $19.5 billion 51 India India Reliance Industries [4]
&0000000000000008.0000008 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal $19.3 billion 58 India United Kingdom Arcelor Mittal [4]
&0000000000000009.0000009 Albrecht, TheoTheo Albrecht $18.8 billion 87 Germany Germany Aldi Nord, Trader Joe's [5]
&0000000000000010.00000010 Ortega, AmancioAmancio Ortega $18.3 billion 73 Spain Spain Inditex Group [6]
&0000000000000011.00000011 Walton, JimJim Walton $17.8 billion 61 United States United States Wal-Mart [7]
&0000000000000012.00000012 Walton, AliceAlice Walton $17.6 billion 59 United States United States Wal-Mart [7]
&0000000000000012.00000012 Walton, ChristyChristy Walton $17.6 billion 54 United States United States Wal-Mart [7]
&0000000000000012.00000012 Walton, S. RobsonS. Robson Walton $17.6 billion 65 United States United States Wal-Mart [7]
&0000000000000015.00000015 Arnault, BernardBernard Arnault $16.5 billion 60 France France LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton [8]
&0000000000000016.00000016 Ka-shing, LiLi Ka-shing $16.2 billion 80 China Canada Cheung Kong Holdings, Hutchison Whampoa [9]
&0000000000000017.00000017 Bloomberg, MichaelMichael Bloomberg $16.0 billion 67 United States United States Bloomberg L.P. [6]
&0000000000000018.00000018 Persson, StefanStefan Persson $14.5 billion 61 Sweden Sweden Hennes & Mauritz
&0000000000000019.00000019 Koch, CharlesCharles Koch $14.0 billion 73 United States United States Koch Industries [10]
&0000000000000019.00000019 Koch, David H.David H. Koch $14.0 billion 68 United States United States Koch Industries [10]
&0000000000000021.00000021 Bettencourt, LilianeLiliane Bettencourt $13.4 billion 86 France France L'Oréal [3]
&0000000000000022.00000022 Alsaud, Prince Alwaleed Bin TalalPrince Alwaleed Bin Talal Alsaud $13.3 billion 54 Saudi Arabia Saudi Arabia Kingdom Holding Company, Citigroup [11]
&0000000000000023.00000023 Otto, MichaelMichael Otto and family $13.2 billion 65 Germany Germany Otto GmbH
&0000000000000024.00000024 Thomson, DavidDavid Thomson and family $13.0 billion 51 Canada Canada The Thomson Corporation [12]
&0000000000000025.00000025 Dell, MichaelMichael Dell $12.3 billion 44 United States United States Dell
&0000000000000026.00000026 Bren, DonaldDonald Bren $12.0 billion 76 United States United States Irvine Company
&0000000000000026.00000026 Brin, SergeySergey Brin $12.0 billion 35 United States United States Google [3]
&0000000000000026.00000026 Page, LarryLarry Page $12.0 billion 36 United States United States Google [3]
&0000000000000029.00000029 Ballmer, StevenSteven Ballmer $11.0 billion 53 United States United States Microsoft [13]
&0000000000000029.00000029 Westminster, The Duke ofThe Duke of Westminster and family $11.0 billion 57 United Kingdom United Kingdom Grosvenor Group [14]
&0000000000000029.00000029 Soros, GeorgeGeorge Soros $11.0 billion 78 United States United States Soros Fund Management
&0000000000000032.00000032 Allen, PaulPaul Allen $10.5 billion 56 United States United States Microsoft [11]
&0000000000000032.00000032 Kwok, RaymondRaymond Kwok, Thomas Kwok, and Walter Kwok $10.5 billion 57, 58, and 59 Hong Kong Hong Kong Sun Hung Kai
&0000000000000034.00000034 Ambani, AnilAnil Ambani $10.1 billion 49 India India Anil Dhirubhai Ambani Group [4]
&0000000000000035.00000035 Johnson, AbigailAbigail Johnson $10.0 billion 47 United States United States Fidelity Investments
&0000000000000035.00000035 Klatten, SusanneSusanne Klatten $10.0 billion 46 Germany Germany BMW
&0000000000000035.00000035 Perelman, RonaldRonald Perelman $10.0 billion 66 United States United States Revlon
&0000000000000035.00000035 Rausing, HansHans Rausing $10.0 billion 83 Sweden United Kingdom Tetra Laval [14]
&0000000000000039.00000039 Rausing, BirgitBirgit Rausing and family $9.9 billion 85 Sweden Switzerland Tetra Laval
&0000000000000040.00000040 Ferrero, MicheleMichele Ferrero and family $9.5 billion 82 Italy Monaco Ferrero
&0000000000000040.00000040 Prokhorov, MikhailMikhail Prokhorov $9.5 billion 43 Russia Russia Interros [15]
&0000000000000040.00000040 Taylor, Jack C.Jack C. Taylor and family $9.5 billion 86 United States United States Enterprise Rent-A-Car
&0000000000000043.00000043 Al Amoudi, MohammedMohammed Al Amoudi $9.0 billion 63 Ethiopia/ Saudi Arabia Saudi Arabia/ Ethiopia Corral Petroleum Holdings
&0000000000000043.00000043 Chambers, Anne CoxAnne Cox Chambers $9.0 billion 89 United States United States Cox Enterprises
&0000000000000043.00000043 Icahn, CarlCarl Icahn $9.0 billion 73 United States United States American Car and Foundry Company [16]
&0000000000000043.00000043 Kaiser, GeorgeGeorge Kaiser $9.0 billion 66 United States United States BOK Financial Corporation
&0000000000000043.00000043 Kee, Lee ShauLee Shau Kee $9.0 billion 81 Hong Kong Hong Kong Henderson Land Development
&0000000000000043.00000043 Mars, Jr., Forrest EdwardForrest Edward Mars, Jr. $9.0 billion 77 United States United States Mars, Incorporated [16]
&0000000000000043.00000043 Mars, JacquelineJacqueline Mars $9.0 billion 69 United States United States Mars, Incorporated [16]
&0000000000000043.00000043 Mars, JohnJohn Mars $9.0 billion 72 United States United States Mars, Incorporated [16]
&0000000000000051.00000051 Abramovich, RomanRoman Abramovich $8.5 billion 42 Russia Russia Millhouse Capital [17]
&0000000000000052.00000052 Bertarelli, ErnestoErnesto Bertarelli $8.2 billion 43 Switzerland Switzerland Serono
&0000000000000052.00000052 Knight, PhilipPhilip Knight $8.2 billion 71 United States United States Nike
&0000000000000054.00000054 Al-Kharafi, NasserNasser Al-Kharafi and family $8.1 billion 65 Kuwait Kuwait M. A. Kharafi & Sons
&0000000000000055.00000055 Simons, JamesJames Simons $8.0 billion 70 United States United States Renaissance Technologies
&0000000000000055.00000055 Wertheimer, AlainAlain Wertheimer and Gerard Wertheimer $8.0 billion 60 and 59 France United States
Switzerland
Chanel
&0000000000000057.00000057 Al Ghurair, Abdul AzizAbdul Aziz Al Ghurair & family $7.8 billion 55 United Arab Emirates United Arab Emirates Mashreq Bank
&0000000000000057.00000057 Alakbarov, VahidVahid Alakbarov $7.8 billion 58 Russia Russia LUKoil
&0000000000000059.00000059 Mittal, SunilSunil Mittal and family $7.7 billion 51 India India Bharti Airtel
&0000000000000060.00000060 Pinault, FrançoisFrançois Pinault and family $7.6 billion 72 France France PPR
&0000000000000061.00000061 Batista, EikeEike Batista $7.5 billion 51 Brazil Brazil EBX Group
&0000000000000062.00000062 Al Jaber, Mohamed Bin IssaMohamed Bin Issa Al Jaber $7.0 billion 50 Saudi Arabia Saudi Arabia

&0000000000000062.00000062 Al-Sanea, MaanMaan Al-Sanea $7.0 billion 54 Saudi Arabia Saudi Arabia Saad Group
&0000000000000062.00000062 Johnson, III, EdwardEdward Johnson, III $7.0 billion 78 United States United States Fidelity Investments
&0000000000000062.00000062 Krishnan, AnandaAnanda Krishnan $7.0 billion 70 Malaysia Malaysia Maxis, Astro
&0000000000000062.00000062 Kuok, RobertRobert Kuok $7.0 billion 85 Malaysia Hong Kong Perlis Plantations Bhd,Shangri-La Hotels and Resorts
&0000000000000062.00000062 Safra, JosephJoseph Safra $7.0 billion 70 Brazil Brazil Safra Group
&0000000000000068.00000068 Bezos, JeffreyJeffrey Bezos $6.8 billion 45 United States United States Amazon.com
&0000000000000069.00000069 von Finck, Jr., AugustAugust von Finck, Jr. $6.7 billion 79 Germany Switzerland Allianz
&0000000000000070.00000070 Berlusconi, SilvioSilvio Berlusconi and family $6.5 billion 72 Italy Italy Fininvest
&0000000000000071.00000071 Del Vecchio, LeonardoLeonardo Del Vecchio $6.3 billion 73 Italy Italy Luxottica
&0000000000000071.00000071 Engelhorn, CurtCurt Engelhorn $6.3 billion 82 Germany Switzerland Roche
&0000000000000071.00000071 Fridman, MikhailMikhail Fridman $6.3 billion 44 Russia Russia Alfa Group
&0000000000000074.00000074 Al Rajhi, SulaimanSulaiman Al Rajhi $6.2 billion 89 Saudi Arabia Saudi Arabia Al-Rajhi Bank
&0000000000000075.00000075 Goodnight, JamesJames Goodnight $6.1 billion 66 United States United States SAS Institute
&0000000000000076.00000076 Fontbona, IrisIris Fontbona (widow of Andronico Luksic) and family $6.0 billion
Chile Chile Antofagasta PLC, Quiñenco
&0000000000000076.00000076 Kellner, PetrPetr Kellner $6.0 billion 44 Czech Republic Czech Republic PPF Group
&0000000000000076.00000076 Kluge, JohnJohn Kluge $6.0 billion 94 United States United States Metromedia [6]
&0000000000000076.00000076 Paulson, JohnJohn Paulson $6.0 billion 53 United States United States Paulson & Co
&0000000000000076.00000076 Yanai, TadashiTadashi Yanai & family $6.0 billion 60 Japan Japan Fast Retailing
&0000000000000081.00000081 Duncan, DanDan Duncan $5.9 billion 76 United States United States Enterprise Products
&0000000000000081.00000081 Matte, EliodoroEliodoro Matte & family $5.9 billion 63 Chile Chile Compañía Manufacturera de Papeles y Cartones
&0000000000000083.00000083 Bailleres, AlbertoAlberto Bailleres & family $5.7 billion 76 Mexico Mexico Grupo Bal
&0000000000000083.00000083 Premji, AzimAzim Premji $5.7 billion 63 India India Wipro Technologies
&0000000000000083.00000083 Wyss, HansjorgHansjorg Wyss $5.7 billion 74 Switzerland United States Synthes
&0000000000000086.00000086 Ruia, ShashiShashi Ruia and Ravi Ruia $5.6 billion 65 India India Essar
&0000000000000087.00000087 Cohen, Steven A.Steven A. Cohen $5.5 billion 53 United States United States SAC Capital Partners
&0000000000000087.00000087 Ng Teng Fong, Ng Teng Fong $5.5 billion 80 Singapore Singapore Sino Group
&0000000000000087.00000087 Soon-Shiong, PatrickPatrick Soon-Shiong $5.5 billion 57 United States United States American Pharmaceutical Partners
&0000000000000090.00000090 Dassault, SergeSerge Dassault and family $5.4 billion 83 France France Dassault Group
&0000000000000090.00000090 Haub, ErivanErivan Haub & family $5.4 billion 76 Germany Germany Tengelmann Group
&0000000000000092.00000092 Lemann, Jorge PauloJorge Paulo Lemann $5.3 billion 69 Brazil Brazil Investment Bank & Anheuser-Busch InBev
&0000000000000093.00000093 Broad, EliEli Broad $5.2 billion 75 United States United States KB Home
&0000000000000093.00000093 Busujima, KunioKunio Busujima & family $5.2 billion 83 Japan Japan Sankyo
&0000000000000093.00000093 Kipp, Karl-HeinzKarl-Heinz Kipp $5.2 billion 85 Germany Switzerland Massa
&0000000000000093.00000093 Lisin, VladimirVladimir Lisin $5.2 billion 52 Russia Russia Novolipetsk Steel [15]
&0000000000000093.00000093 Würth, ReinholdReinhold Würth $5.2 billion 73 Germany Germany Würth Group
&0000000000000098.00000098 Anschutz, PhilipPhilip Anschutz $5.0 billion 69 United States United States The Anschutz Corporation
&0000000000000098.00000098 Kerkorian, KirkKirk Kerkorian $5.0 billion 91 United States United States Tracinda Corporation [16]
&0000000000000098.00000098 Oppenheimer, NickyNicky Oppenheimer & family $5.0 billion 63 South Africa South Africa De Beers & Anglo American
&0000000000000098.00000098 Reuben, David and SimonDavid and Simon Reuben $5.0 billion NA United Kingdom United Kingdom real estate
&0000000000000098.00000098 Singh, Kushal PalKushal Pal Singh $5.0 billion 77 India India DLF Group [4]
&0000000000000098.00000098 Weston, GalenGalen Weston & family $5.0 billion 68 Canada Canada George Weston Limited, Associated British Foods [citation needed]
&0000000000000099.00000099 Mansha, Mian MohammadMian Mohammad Mansha $4.5 billion 62 Pakistan Pakistan Nishat Group, Muslim Commercial Bank [18][19]
&0000000000000100.000000100 Jobs, SteveSteve Jobs $3.4 billion 54 United States United States Apple Inc., Pixar [20]
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_billionaires

IBPS books (FREE shipping Cash on Delivery)

Kontera Ads