current affairs Quiz for Banking and ALL Other Exams

1.Recently two of Indian music maestros A R Rahman and Ustad Amjad Ali Khan have been nominated for Grammy awards. Ustad Amjad ali khan has been nominated for which of his work?
(A)Abba- God’s Greatest Gift to us
(B)Common Destination
(C)Ancient Sounds
(D)Testimony
(E)None of them

Ans. (C) Ancient Sounds

2.Which among the following is correct about “Dastkar” which was recently in news as it collaborates with Marie Claire magazine for Made in India Awards?
(A)It is an NGO working for welfare of Crafts people
(B)It is a magazine which publishes issues related to Indian handicrafts
(C)It is a society for crafts and Craft People
(D)It is a scheme of Ministry of Textiles, Government of India
(E)None of them

Ans. (C) It is a society for crafts and Craft People

3.Recently where was inaugurated country’s first arbitration centre for the speedy disposal of cases?
(A)Chennai
(B)New Delhi
(C)Mumbai
(D)Kolkata
(E)Jaipur

Ans. (B) New Delhi

4.NASSCOM has started a series of reports title as ”Opportunities for Indian IT Industry” which analyses the opportunities for IT BPO companies of India in Foreign Markets. While the earlier reports focused the China and Japan markets, the latest report which was published in November 2009 has focused on which of the following markets?
(A)European Market
(B)Far East Market
(C)Nordic Countries
(D)Latin American countries
(E)Africa

Ans. (C) Nordic Countries

5.Where was held the World Scrabble Championship 2009 in November 2009?
(A)Indonesia
(B)Singapore
(C)Malaysia
(D)Canada
(E)Philippines

Ans. (C) Malaysia

6.In how many cities the mega festival ” Bonjour India” organized by the Embassy of France in India and Culturesfrance in association with the Government of India, is being organized to boost friendship between India and France?
(A)12 Cities
(B)15 Cities
(C)20 Cities
(D)25 Cities
(E)18 Cities

Ans. (E) 18 Cities

7.The following options are abbreviations of Indian Council of Agricultural Research institutions / universities followed by the cities in brackets where they are located. Which among them is not correct?
(A)CIRCOT (Mumbai)
(B)IVRI (Izatnagar)
(C)NIRJAFT (Bangalore)
(D)CIFT (Cochin),
(E)JNKVV (Jabalpur),

Ans. (C) NIRJAFT is wrong. National Institute Research Jute Allied Fibre Technology, Kolkata

8.What is the correct designation of V K Saraswat as of December 9, 2009?
(A)Head DRDO
(B)Chief of Strategic Command
(C)Defense Secretary of India
(D)Scientific Advisor to Defense Minister of India
(E)A & D

Ans. A & D

9.In context with the Development of Defense in India, UCAV is a __?
(A)Manned Vehicle
(B)Unmanned Vehicle
(C)Military Robot
(D)Missile launcher
(E)None of them

Ans. (B) Unmanned combat air vehicle (UCAV)

10.In which of the following states the controversial India-based Neutrino Observatory (INO) which is country’s biggest physics projects. was proposed to set up. The proposed site was recently rejected by the Government due to the proximity of the lab near a wild life sanctuary ?
(A)Kerala
(B)West Bengal
(C)Tamil Nadu
(D)Karnataka
(E)Andhra Pradesh

Ans. (C) Tamil Nadu

11.Which among the following states in India has been worst affected of ” Japanese encephalitis ” in 2009?
(A)Bihar
(B)Uttar Pradesh
(C)West Bengal
(D)Chhattisgarh
(E)Jharkhand

Ans. (B) Uttar Pradesh

12.In which of the following countries HINDRAF or Hindu Rights Action Force is active?
(A)Malaysia
(B)Indonesia
(C)Maldives
(D)Mauritius
(E)Singapore

Ans. (A) Malaysia

13.Recently India has completed its first ever Human Genome Sequencing due to the efforts of CSIR scientists & Institute of Genomics and Integrative Biology . Where is located Institute of Genomics and Integrative Biology ?
(A)Bangalore
(B)Chennai
(C)New Delhi
(D)Hyderabad
(E)None of them

Ans. (C) New Delhi

14.Recently we read in the newspapers that , a Committee has been constituted to look into the issues relating to National Permit system and rationalization of motor vehicle taxes. This committee has recommended a lump sum amount to be collected as a composite fee per annum. What is this
amount?
(A)Rs. 10000
(B)Rs. 15000
(C)Rs. 20000
(D)Rs. 25000
(E)None of them

Ans. (B) Rs. 15000

15.In which month India Corporate Week is observed?
(A)November
(B)December
(C)January
(D)February
(E)March

Ans. (B) December. This year is 14 to 21.12.09

16.Which of the following teams was defeated by Indian Cricket team to mark its 100th test victory?
(A)New Zealand
(B)Australia
(C)Pakistan
(D)Sri Lanka
(E)Bangladesh

Ans. (D) Sri Lanka

17.In which year the 12 member Cabinet Committee on Infrastructure was constituted ?
(A)2005
(B)2006
(C)2007
(D)2008
(E)2009

Ans. (E) July 2009

18.Recently we read in the newspapers that the IAEA resolution to prevent Iran from developing a uranium-enrichment facility in secret was unanimously passed by a 25-3 vote with six abstentions. India Voted____?
(A)In favor of Iran
(B)In favor of IAEA
(C)remain abstained
(D)India did not vote
(E)None of them

Ans. (B) In favor of IAEA

19.Recently Tom Joseph has been selected for the 21st Jimmy George Foundation award, 2009, for his contributions to sports. With which sports Tom Joseph has been associated with ?
(A)Basket Ball
(B)Foot ball
(C)Hockey
(D)Volleyball
(E)Tennis

Ans. (D) He is Former Indian Volleyball team captain

20.As per the latest state of the forest report, what fraction of India’s area is covered by Forests?
(A)17.92%
(B)21.02 %
(C)23.5%
(D)25.9%
(E)29.1%

Ans. (B) 21.02 %, high density forests covered only 2.54 percent of India’s land mass, the report said. Moderately dense forests covered 9.71 percent while 8.77 percent was scrub

21.The 2009 Strasbourg-Kehl Summit which was held in first half of 2009, marked the 60th anniversary of the establishment of which of the following bodies?
(A)United Nations
(B)Non Alignment Movement
(C)North Ataltic Treaty Organization
(D)International Monetary Fund
(E)None of them

Ans. (C) North Atlantic Treaty Organization

22.By what fraction Indian Economy grew as all major sectors — manufacturing, mining and electricity generation — showed higher growth in April -September 2009?
(A)8.2
(B)7.9
(C)9.1
(D)6.2
(E)6.8

Ans. (B) 7.9

23.Which of the following country is introducing Carbon Pollution Reduction Scheme , a cap-and-trade system of emissions trading for greenhouse gases in 2010. (recentlythe government outlined changes to its planned carbon trading scheme )?
(A)China
(B)India
(C)Australia
(D)United States
(E)Russia

Ans. (C) Australia

24.Former President Charles Taylor of which of the following African countries was in news recently as he is the first African ruler to stand trial for war crimes ?
(A)Sierra Leone,
(B)Liberia
(C)Guinea
(D)Ghana
(E)Kenya

Ans. (B) Liberia

25.In context with Korea what is DMZ which was recently in news ?
(A)A Free Trade Zone in South Korea
(B)A Military Zone of North Korea
(C)A Satellite launch Center of North Korea
(D)A No man’s land dividing the Korean peninsula
(E)A Space Research Center of South Korea

Ans. (D) A No man’s land dividing the Korean peninsula

26.What are Cadillac health plans?
(A)High-cost insurance plans that require little or no out-of-pocket expenses for medical treatment in USA
(B)A type of therapy used to remedy a health problem related to Heart
(C)Experimental treatment, the levels of treatment factor’s) (variables controlled by the experimenter) applied
(D)A National treatment principle, the term related to USA
(E)A Health Insurance Policy in India

Ans. (A) High-cost insurance plans that require little or no out-of-pocket expenses for medical treatment in USA

27.How many Indian businessmen have featured in Forbes magazine’s first-ever World’s Most Powerful People list? (November 30, 2009)
(A)2
(B)3
(C)4
(D)5
(E)6

Ans. (B) 3, Ambani is at 44th spot, Mittal in 55th place and Tata is ranked as the 59th most powerful person in the world

28.We have reading in the newspapers that Global Internet giants Microsoft, Yahoo and Google have been approaching the government for a collaboration – cooperation in UID project. Which among them was the first to approach the government?
(A)Google
(B)Microsoft
(C)Yahoo
(D)Yahoo followed by Microsoft and Google
(E)Google followed by Microsoft and Yahoo

Ans. (B) Microsoft

29.After taking charge, Union transport Ministry had made it mandatory for the states to sign the State Support Agreement under which the states would have to acquire land for highway construction to get central funds. Till December 9, 2009, how many states have signed this pact?
(A)5
(B)6
(C)8
(D)9
(E)10

Ans. (D) 9 States Rajasthan , Madhya Pradesh , Karnataka , Punjab , Haryana, Assam, Andhra Pradesh, Maharastra and Orissa

30.In context with the capital markets , what is FPO?
(A)First Public Offer
(B)Final Public Offer
(C)Follow on Public Offer
(D)Fixed Public Offer
(E)Full Public Offer

Ans. (C) Follow on Public Offer

31.Which among the following country is World Bank’s single largest borrower?
(A)Pakistan
(B)India
(C)China
(D)Russia
(E)Israel

Ans. (B) India

32.As per a recent study made by CII (confederation of Indian Industry) which state has ranked No.1 with regard to the total number of investments made in textile projects in 2009?
(A)Tamil Nadu
(B)Maharastra
(C)Andhra Pradesh
(D)Gujarat
(E)Uttar Pradesh

Ans. (C) Andhra Pradesh

33.Platts , a Global provider of energy and commodities information on November 16m, 2009 announced the 2009 Top 250 Global Energy Company Rankings which included 55 companies. How many companies from India were included this list?
(A)3
(B)4
(C)5
(D)8
(E)12

Ans. (C) 5, Reliance Industries Ltd , Oil and Natural Gas Corporation, Indian Oil Corporation , NTPC Ltd and Bharat Petroleum Corporation .Please note that China lags behind India with 3 companies and India has maximum number of companies among Asian nations

34.Tiger Woods is a well known personality in which of the following sports?
(A)Polo
(B)Golf
(C)Chess
(D)Horse Races
(E)Formula One

Ans. (B) Golf , American Professional Golf Player

35.Which among the following Asian Country has raised the value of its currency in December 2009 for the first time in 17 years?
(A)Japan
(B)North Korea
(C)South Korea
(D)China
(E)Thailand

Ans. (B) North Korea

36.Which among the following countries have opted out of the “Charter of Fundamental Rights of the European Union” part of Lisbon treaty?
(A)United Kingdom
(B)Poland
(C)Czech Republic
(D)All of Them
(E)None of them

Ans. (D) All of Them. Please note that Charter of Fundamental Rights of the European Union is effective from 1 December 2009.

37.Who among the following is the first permanent President of the European Council, who has taken charge recently?
(A)Patrick Dewael
(B)Fredrik Reinfeldt
(C)Yves Leterme
(D)Herman De Croo
(E)Herman Van Rompuy

Ans. (E) Herman Van Rompuy, On 19 November 2009 Van Rompuy was designated the first permanent President of the European Council under the Treaty of Lisbon. He took up this position on 1 December 2009, and is elected to chair the institution until 31 May 2012.

38.Recently Thierry Henry handball incident was in controversial limelight which is related to a FIFA World Cup championship Qualification match. Which among the following were teams playing this match?
(A)France vs. Ukraine
(B)France vs. Slovenia
(C)France vs. Republic of Ireland
(D)Portugal vs. Republic of Ireland
(E)None of them

Ans. (C) France vs. Republic of Ireland

39.In context with structure of FIFA, International Federation of Association Football, there are 6 confederations recognized by FIFA which oversee the game in the different continents and regions of the world. Which among them does this in South America?
(A)CONMEBOL
(B)OFC
(C)UEFA
(D)CAF
(E)CONCACAF

Ans. (A) CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Futbol in South America )

40.Who among the following players is associated with the infamous “Hand of God” goal in the history of Football?
(A)Ronald de Boer
(B)Maradona
(C)Alberto Acosta
(D)Ronaldo
(E)Ronaldinho

Ans. (B) Maradona

41.Recently we remembered the Bhopal Gas tragedy , on 25th anniversary of the industrial disaster that took place in Bhopal. Which is that black day of 1984?
(A)December 4,
(B)December 3
(C)December 5
(D)December 6
(E)December 7

Ans. (B) December 3 12.00 AM Bhopal killed 3787 people (Official sources) , more than 10000 people (unofficial sources) and over 5,00,00 people exposed and

42.In December 2009, after the US president announced more 30,000 troops to Afghanistan and Britain announced more 500 troops, NATO announced that 25 member countries will contribute how many troops?
(A)6000
(B)7000
(C)8000
(D)15000
(E)12000

Ans. (B) 7000

43.Recently which among the two nations were in news for holding cabinet meetings at Unusual places to draw attention of the world towards problem of the climate change?
(A)Seychelles and Mauritius
(B)Seychelles and Maldives
(C)Maldives & Australia
(D)Maldives & Nepal
(E)Maldives & Mauritius

Ans. (D) Maldives Under the sea and Nepal at the peak of the Everest

44.Which among the following dates is observed as International Day against Corruption ?
(A)December 6
(B)December 8
(C)December 9
(D)December 12
(E)December 15

Ans. (C) December 9

45.Which among the following not matched correctly ?
(A)December 2 – International Day for the Abolition of Slavery
(B)December 3 – International Day of Persons with Disabilities
(C)December 7 – International Civil Aviation Day
(D)December 10 – Human Rights Day
(E)All correctly matched

Ans. (E) All correctly matched

46.Former world number one Amelie Mauresmo who announced her retirement was an ace player of ___?
(A)Table Tennis
(B)Tennis
(C)Basket Ball
(D)Squash
(E)None of them

Ans. (B) Tennis

47.Recently World Antidoping Agency marked its 10th anniversary. Who is the current head of WADA?
(A)John Fahey
(B) Paul Wolfowitz
(C)Ralph Backstrom
(D)Louis Vipers
(E) None of them

Ans. (A) John Fahey

48.Which of the following agency publishes “Global Tobacco Epidemic”?
(A)World Health Organization
(B)British Medical Association
(C)National Safety Council
(D)World Tobacco
(E)None of them

Ans. (A) World Health Organization

49.Bhumibol Adulyadej who is world’s longest reigning monarch belongs to which of the following countries?
(A)Cambodia
(B)Thailand
(C)Myanmar
(D)philippines
(E)Bhutan

Ans. (B) Thailand

50.Yukiya Amano who has recently taken office of the IAEA is a citizen of ___?
(A)North Korea
(B)South Korea
(C)Japan
(D)USA
(E)None of them

Ans. (C) Japan, Assumed Office on 1 December 2009 replacing Mohamed ElBaradei

~: Don’t forget to leave your comment :~

3 comments:

Gaurav singh said...

gr8 efforts

Hi said...

Thanks very much for your comment.

shashank said...

awesome work is done by you guys....

Post a Comment

IBPS books (FREE shipping Cash on Delivery)

Kontera Ads