QUESTIONS RELATE TO BHAGAT SINGH FREEDOM FIGHTER


This quiz is about Bhagat Singh (Indian Freedom Fighter). Bhagat Singh (28 September 1907 – 23 March 1931) was an Indian nationalist considered to be one of the most influential revolutionaries of the Indian independence movement. He is often referred to as Shaheed Bhagat Singh.

Q1. In which village Bhagat singh was born?
ANS: Banga Of Layalpur

Q2. Where Bhgat Singh kissed the earth and brought back home a little of the blood soaked soil, When he was just 12 years old.
ANS: Amritsar

Q3. Who was the hero of Bhagat Singh, hanged at age of 19 by British.
ANS. Kartar Sing Sarabhai

Q4.Who was the man ,who helped of Bhagat Singh to formed Socialist Republican Army(HSRA)?
ANS: Chandra Sekhar Ajad.

Q5. What was the aim of the HSRA?
ANS. The aim of this Indian revolutionary movement was defined as not only to make India
Independent, But also to create “a socialist India”.

Q6. What was the name of the committee from England visited India?
ANS. Simon Commission.

Q7.What was the purpose of the Simon Commission?
ANS: The purpose of its visit was to decide how much freedom and responsibility could be given to the people of India.

Q8. What was the intension for plan to throw a bomb in Legislative Assembly on 8th April 1929?
ANS.   It was not intention to kill anybody. They have bombed the British Government. To India make free.

Q9. At which age Bhagat Singh became “Sahid Bhagat Singh”?
ANS. 24 Year

1 comments:

sindhukk said...

Nice information keep it up... Regards:SarkariResults

Post a Comment

IBPS books (FREE shipping Cash on Delivery)

Kontera Ads