CURRENT AFFAIRS QUIZ OCTOBER -2010 | OCTOBER CURRENT AFFAIRS QUESTIONS ANSWERS| LATEST QUESTIOSN OF OCTOBER | PART-I

Hi Friends now OCTOBER CURRENT AFFAIRS QUIZ PART-I IS READY for you. Each part will contain 20 questions-answers related to OCTOBER CURRENT AFFAIRS. It(Study Material) will be helpful for all students who are preparing for IAS (Study Material), AIEEE, JEE, CAT etc.

OCTOBER PART-I


1).Who announced "Free Education for Commonwealth medal winners who are studying"?

Answer:- Kapil sibal, Union Minister for Human Resource Development, Kapil Sibal has announced that as a token of appreciation and a gesture towards encouraging sports talent amdong students of all categories, the cost of education of all student who are medal winners in the Commonwealth Games-2010, at new Delhi would be borne by the Government for the entire duration of their studies.

2).Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of ----------------- and the ministry of industry and commerce, tepublic of mozambique?
Answer:- MSME, Dinsha Patel, minister of state Micro, samll and medium Enterprises and H.E. Oldemiro Baloi, Hon'ble minister of Foreign Affairs and cooperation, Republic of Mozambique signed a Memorandum of Understanding on cooperation in the Field of MSME.

3).India and UK signs MoU (Memorandum of Understanding) in the field of-------------------?
Answer:- Road Transport & Highways.

4).Allahabad HC pronounces verdict on -------------?

Answer:- Ayodhya, The special bench of allahabad high court ruled that the disputed land in Ayodhya be divided into three parts among Hindu and Muslims.

5).On which sectors India and Russia agree to explore possiblity to set up joint ventures?
Answer:- Pharma and Bio-Pharma.

6).Which city declared as fourth smoking-free city in India?
Answer:- Shimla

7).Somdev Devvarman achieves career high rank of -------- with 568 points?
Answer:- 94

8).Which is the othere three smoking-free city in India?

Answer:- Kottayam in Kerala, Chandigarh and Sikkim(state).

9).Russia to hand over Nerpa nuclear sub to India in?
Answer:- March 2011,Russia will transfer the K-152 Nerpa attack submarine to India on a 10-year lease in March 2011, the governor of the Far East Khabarovsk region said.

10).District Plans of Six Minority Concentration Districts of
Answer:- Arunachal Pradesh Get Approved by the Ministry of --------------?

Minority Affairs

11).----------------to provide luxury traing trips for Indian winners at commonwealth games 2010?
Answer:- Ministry of Tourism.

12).Reliance have launched ---------- conferencing service, as an extension of its Group Talk facility?
Answer:- SMS based mobile.

13).Gujarat minister Amit Shah gets bail in the case of?

Answer:- Sohrabuddin Sheikh case,The Gujarat High Court today granted bail to former state minister Amit Shah over three months after he was arrested by the CBI in the Sohrabuddin Sheikh fake encounter case.

14).Expenditure of Rs.-----------------crore during XI plan period approved for extablishment of 16 central universities?
Answer:- 3000.

15).Railway Employees to get --------- day's wages as productivity linked bonus ofr the year 2009-2010?

Answer:- 77day's

16).With which company 160by2.com tie up for launch iPhone application enabling free SMS from all iPhones.?
Answer:- AhaApps.com.

17).Motorola launches -------- based tablet at Rs.12,990?
Answer:- Android

18).Chandrayaan-II to be launche in?
Answer:- 2013.

19).Sachin Tendulkar has been honoured 'Lebara People's Choice' award by?

Answer:- Ratheesan Yoganathan, CEO Lebara at the inaugural Asian Awards in UK.

20). India sends first remote-operated submersible to ----------?

Answer:- ocrean bed.



Disclaimer: The author claims full ownership of all articles herein but doesn't claim ownership of all photos posted on this site. If the respective copyright owners wish for their photos to be taken down, feel free to leave a comment and these will be taken down immediately.

5 comments:

ankit said...

HI Awesome work.I am interested in reading the current affairs book on october and november please can u send the same at my mail id ankitmniit@gmail.com

Nijanthan.S said...
This comment has been removed by the author.
sakshi said...

hi i am interesting to study this material...........send meon my id
(trishnatyagi91@gmail.com)

ANSHYA said...

Please send me this article in pdf file to anshya.n92@gmail.com

ashu said...

please send 2011 gk and bankiing awarenes questions in my email id ashuhemu@gmail.com

Post a Comment

IBPS books (FREE shipping Cash on Delivery)

Kontera Ads