Netaji Subhash Chandra Bose | FREEDOM FIGHTER QUESTIONS ANSWERS



Topic (Quiz) : Netaji Subhash Chandra Bose       POSTING DATE 16th JUNE 2012
Hey friends these questions answers series are related to Shubash Chandra Bose. One of the greatest freedom fighter of India..
Jai Hind...

Q1. When was Shubash Chandra Bose Born?
ANS. Subhas Chandra Bose was born in a Bengali family on January 23, 1897 in Cuttack, Orissa.

Q2. Where was the ancestral house of Subash Chandra Bose?
ANS. Subash’s ancestral house was at Kodalia village (near Baruipur; now known as Shubhashgram, South 24 Parganas, West Bengal).

Q3.Who were the parents of Subash Chandra Bose?
ANS. Janakinath Bose, an advocate and Prabhavati Devi.

Q4. How many were the siblings of Subash Chandra Bose?
ANS. Fourteen Siblings (9th child of his parents)

Q5. What was the purpose of Subash Chandra Bose to left india in 1919 with a promise to his father?
ANS. Subhas Chandra Bose left India in 1919 for England with a promise to his father that he would appear in the Indian Civil Services Examination.

Q6. In which year, he was elected the President of All India Youth Congress and also the Secretary of Bengal State Congress.
ANS. In the year 1923, he was elected the President of All India Youth Congress and also the Secretary of Bengal State Congress.

Q7. Subash was the editor of which news paper? And who was the founder of that?
ANS. He was also Editor of the newspaper "Forward", founded by Deshabandhu.

Q8. What was the slogan  and quote of Subash?
ANS. His famous quote/slogan was " (Give me blood and I will give you freedom)”. His other famous quote were, "(Dilli Chalo)", meaning "On to Delhi!"

Q9. The slogan “Inquilab Zindabad” coined by whom?
ANS. It was coined by Maulana Hasrat Mohani.

Q10. What is the name of Subash’s Daughter?
ANS. Anita Bose Pfaff (born 1942, in Vienna), who is a professor of economics in the University of Augsburg.

Q11. What was the name of Subash’s wife?
ANS. Subhas Chandra Bose married (in Bad Gastein, Austria in 1937[22]) his Austrian secretary Emilie Schenkl (26 December 1910 – March 1996)

Q12. Where is Netaji Subhas Chandra Bose Museum?
ANS. Cuttack

3 comments:

Kevin Smith said...

Really interesting, this is best way to become expert, with the help of such kind of quiz you increase your knowledge so thanks a lot Free Online Quiz Maker.

Capt. Ajit Vadakayil said...

Hi,
Punch into google search NETAJI SUBHASH CHANDRA BOSE, UNTOLD SECRETS OF RABAUL TUNNELS- VADAKAYIL.
Find out the gruesome and terrible secrets of Japanese cannibalism.
Find out how the Indian soldiers if INA was systematically eaten up by Japs in a macabre manner.
Find out where Netaji Subhash Chandra Bose was hiding all these years. See the video of Bose at Nehru’s funeral, which caused an uproar in Indian parliament and Britain.
Capt ajit vadakayil
..

sindhukk said...

Your site looking too good.. And your writing skills so good keep it up. Regards: SarkariResults

Post a Comment

IBPS books (FREE shipping Cash on Delivery)

Kontera Ads